Seniorensport

Leeftijd is geen belemmering voor een actieve levensstijl. Daarom kunnen 55-plussers in Maastricht sporten bij UM SPORT. Naast de uitgebreide sportfaciliteiten is er een uitgebreid sportprogramma, speciaal voor senioren. Denk bijvoorbeeld aan fitnessen onder begeleiding en ontspannende of actieve groepslessen. De mogelijkheden zijn divers en afgestemd op de verschillende behoeften en voorkeuren van de senioren in Maastricht.

Fysiek en sociaal

seniorensport UM SPORT

De sportprogramma’s van UM SPORT hebben verschillende niveaus van fitness en mobiliteit, zodat iedereen op zijn of haar eigen tempo kan deelnemen. Naast de fysieke voordelen is ook het sociale aspect erg belangrijk. Onze sportactiviteiten brengen mensen samen, creëren kansen voor nieuwe vriendschappen en versterken bestaande contacten. De seniorensporters moedigen elkaar aan en delen ervaringen terwijl ze werken aan een gezonde(re) levensstijl. Na de sportactiviteit wordt tijdens koffie en gebak in ons UM Sport Café gezellig verder gepraat.

Ons senioren sportaanbod

Op dit moment bestaat ons sportaanbod voor senioren (55+'ers) uit de volgende activiteiten: 

Rooster*

MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdag
09:30 - 10:15 
Senior gym workout
11:00 - 12:00 Senioren circuit training09:30 - 10:15
Senior gym workout
09:30 - 10:30
Tai chi
09:30 - 10:15
Senior gym workout
10:30 - 11:30 Bewegen op muziek    
11:15 - 12:00
Senioren spinning
    

* Dit is het voorlopige rooster

Senior gym workout

Tijdens deze fitnesssessie voor senioren combineren we aerobics oefeningen met weinig impact met krachttraining en flexibiliteitsoefeningen. Zachte cardio-oefeningen, zoals stationair fietsen of stevig wandelen op de loopband, laten het hart pompen en bevorderen de cardiovasculaire gezondheid zonder dat je gewrichten te veel worden belast. Krachttraining is een essentieel onderdeel waarbij we gebruik maken van onder meer weerstandsbanden, lichte gewichten of lichaamsgewichtoefeningen. Je doet oefeningen zoals aangepaste squats, push-ups en planks om de spiermassa te behouden en de functionele kracht voor je dagelijkse activiteiten te verbeteren. 

Tai chi 

Tai chi is een eeuwenoude bewegingsvorm uit China die lichaam en geest in balans brengt. De bewegingen zijn vloeiend en er is een soepele overgang tussen de verschillende houdingen. Tai chi-bewegingen lijken eenvoudig, maar om ze correct uit te voeren heb je aandacht en oefening nodig. Zo ben je mindful in beweging. Tai chi verbetert je balans en coördinatie, versterkt je spieren en ondersteunt de flexibiliteit van gewrichten. De ontspannende oefeningen maken de spieren en gewrichten los. Hierdoor is tai chi heel geschikt voor ouderen die op zoek zijn naar een zachte manier van bewegen die toch positieve effecten heeft voor het lichaam. 

Senioren spinning (indoor fietsen) 

Spinning is een laagdrempelige sport waarbij je binnen fietst op een stilstaande fiets op het ritme van opzwepende muziek. Tijdens de senioren spinning les fiets je op je eigen tempo. Je kunt jezelf uitdagen door de weerstand van de fiets te verhogen, als je wil. Op die manier kun je op een veilige manier werken aan een gezond en sterk lichaam. Nog nooit binnen gefietst? Geen zorgen. Onze enthousiaste en bekwame instructeur legt je uit hoe de fietsen werken en verrast je elke keer weer met een goed opgebouwde les en stimulerende muziek. 

Bewegen op muziek 

Tijdens deze groepsles gaat het vooral om plezier hebben. Onze ervaren fitnessinstructeur laat je eerst rustig opwarmen. Daarna ga je aan de slag met een mix van cardio-oefeningen, krachttraining en flexibiliteitsbewegingen, allemaal op muziek. De lessen zijn speciaal ontworpen voor senioren, zodat ze perfect aansluiten bij wat ze nodig hebben. Tijdens deze les draait het niet alleen om fysieke inspanning, maar ook om plezier en mentale stimulatie. Na een intensieve sessie eindigt de les met een kalmerende cooldown en stretchoefeningen. Doe je mee? 

Senioren circuit training 

Tijdens deze groepstraining train je alle spiergroepen. Onder begeleiding van een instructeur doe je verschillende oefeningen en werk je ook aan je conditie. Je kan gebruik maken van allerlei materialen, zoals gewichten, ballen, steps of je eigen lichaamsgewicht. Alle oefeningen kun je meedoen op je eigen niveau. Onze enthousiaste instructeur helpt je en zorgt voor veiligheid in de groep. Uiteraard staat plezier ook in deze les centraal.