NWO kent vier Veni-beurzen toe aan veelbelovende UM-onderzoekers

Vier jonge UM-onderzoekers hebben een Veni-beurs ter waarde van maximaal 320.000 euro gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Aleksandra Komornicka, Natasha Mason, Glenn Franken en Job Verdonschot kunnen de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Van de 1308 aanvragen werden er 174 gehonoreerd (slagingspercentage van ruim 13%).

Aleksandra Komornicka - FASoS, Europese Geschiedenis

De invasie van Rusland in Oekraïne heeft het debat over het einde van de Koude Oorlog, de transformatie van socialistische regimes in 1989 en de uitbreiding van de Europese Unie naar het oosten heropend. Geïnspireerd door dit debat wil Aleksandra Komornicka de betrokkenheid van West-Europese multinationals in Centraal-Europa tussen 1969 en 1993 aan het licht brengen. Dankzij onderzoek in publieke én private archieven wil zij nieuw licht werpen op de bijdrage van multinationale ondernemingen aan de totstandkoming van het Europa zoals we dat vandaag de dag kennen.

Natasha Mason - FPN, Psychofarmacologie

Psychedelica, zoals psilocybine, hebben het unieke vermogen om de hersenen meer open te stellen voor veranderingen. Natasha Mason wil uitzoeken hoe dit effect kan worden gebruikt om mensen met angstklachten te helpen hun aandacht af te leiden van negatieve gedachten. Normaal gesproken is zo'n negatieve focus moeilijk te veranderen, zelfs met bestaande methoden zoals Attention Bias Modification Training (ABMT). Daarbij wordt geprobeerd om de aandacht te verschuiven van negatieve naar positieve informatie. Mason onderzoekt of een combinatie van psilocybine met ABMT deze omschakeling effectiever en langduriger kan maken. Zo wil zij efficiëntere methodes ontdekken om angst te behandelen en welzijn te bevorderen.

Glenn Franken - FHML (MHeNs), Neurologie

Chronische zenuwpijn wordt vaak veroorzaakt door een verstoord vuurpatroon van de zenuwcellen in het ruggenmerg, waardoor constant pijnsignalen naar de hersenen worden gestuurd. In dit onderzoek probeert Glenn Franken te achterhalen of en hoe elektrische stimulatie van het ruggenmerg dit verstoorde vuurpatroon, en daarmee de chronische zenuwpijn, kan verminderen.

Job Verdonschot - FHML (CARIM), Erfelijke Hartaandoeningen

Een verwijde hartspier is een ernstige hartspierziekte die vaak veroorzaakt wordt door een erfelijke aanleg, en kan leiden tot hartfalen en overlijden. Familieleden van patiënten hebben ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van een verwijde hartspier en worden daarom jaarlijks gescreend middels echografie. Daarnaast wordt een MRI-scan aanbevolen om verstijving van de hartspier (een belangrijke voorspeller van plots overlijden) op te sporen. Er is echter onvoldoende capaciteit om familieleden te screenen met een MRI-scan. Het onderzoeksproject van Job Verdonschot gebruikt een goedkopere en beter toegankelijke, alternatieve beeldvormende methode om verstijving van het hart tijdig te detecteren en te behandelen.

Lees ook

  • Een onderzoek van de Universiteit Maastricht toont aan waarom vrouwen kiezen voor cosmetische chirurgie en de bijbehorende fysieke en psychologische risico's negeren. Verrassend genoeg is dat meestal niet omdat ze onzeker zijn over hun uiterlijk, maar omdat ze geloven dat ‘mooi’ zijn hen...

  • In een nieuw onderzoek ontwikkelde PhD student Esther Boudewijns  twee praktische tools die de implementatie van schoner koken in lage lonenlanden moeten verbeteren. De resultaten van het onderzoek worden op 16 juni gepubliceerd in The Lancet Planetary Health.

  • Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft 2,25 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project ‘Zorgprofessionals aan Zet' van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg en beroepsverenigingen Verenso en V&VN.