Topsport

Beoefen je een sport op topniveau en heb je een erkende topsportstatus? Wil je daarnaast een studie aan de Universiteit Maastricht (UM) volgen? Dan kun je in aanmerking komen voor ondersteuning tijdens je studie. 

Ondersteuning op maat tijdens je studie

De UM biedt ondersteuning aan om je studie zo goed mogelijk te combineren met je sport. Deze ondersteuning wordt aangepast aan de wensen van de topsporter, voor zover dat mogelijk is binnen de studie. Tevens is de UM aangesloten bij het actieplan FLOT (Flexibel Onderwijs en Topsport), waarin afspraken zijn gemaakt met NOC*NSF ter verbetering van het onderwijs en carrièreperspectief van topsporters. 

Hoe kom je in aanmerking voor ondersteuning

  • Stap 1: Verzeker je van een topsportstatus via Limburg Sport. Meld je aan voor 1 oktober van het academiejaar waarin je ondersteuning nodig hebt. Anderstaligen kunnen de Engelse vertaling van het Limburg Sport aanmeldformulier downloaden. Heb je vragen, neem dan contact op met de UM topsportcoördinator via umtopsports@maastrichtuniversity.nl. 
  • Stap 2: Heb je al een topsportstatus en sta je ingeschreven voor een opleiding aan de UM? Meld je dan aan bij de universiteit als topsporter via ons online inschrijfformulier. 
  • Stap 3: Zodra je bij ons bent ingeschreven, bespreken we of je in aanmerking komt voor ondersteuning bij je studie, toegang tot sportfaciliteiten en accommodatie. Voor welke ondersteuning je in aanmerking komt, hangt af van je topsportstatus.   

Uitgebreide ondersteuning

Om je te helpen slagen op zowel het sportveld als in de klas, biedt de UM de volgende hulpmiddelen: 

  • Aanpassingen in je studie: Een duale carrière topsport en studie vergt veel discipline en doorzettingsvermogen. Bekijk of je je studieprogramma flexibel kunt inrichten. Neem contact op met de studieadviseur van jouw faculteit. Deze kan je helpen alle opties te bekijken.  
  • Gebruik sportfaciliteiten: Met een bepaalde topsportstatus kun je korting krijgen op een lidmaatschap bij UM SPORT of kunnen er specifieke trainingsfaciliteiten voor jou ter beschikking worden gesteld: 
    • Gratis UM SPORT ‘All-in-one' lidmaatschap: AS, SelecS, IT, NT, Bel, BS 
    • Gratis UM SPORT ‘Sports’ of ‘Gym’ lidmaatschap: RS1, Q1 (geef je keuze door bij aanvraag) 
    • UM SPORT ‘Sports’ of ‘Gym’ lidmaatschap met 50% korting: RS2, Q2 
    • Extra trainigsfaciliteiten in het Universitair Sportcentrum (op aanvraag): AS, SelecS, IT, NT, Bel, BS, RS1, Q1 
    • Neem voor meer informatie of het aanvragen van een lidmaatschap contact op met de UM topsportcoordinator via umtopsports@maastrichtuniversity.nl 
  • Ondersteuning bij het vinden van woonruimte: Krijg voorrang bij Maastricht Housing om er zeker van te zijn dat je een kamer vindt die past bij jouw wensen als topsporter. De topsportcoördinator kan je hierbij helpen zodra je ingeschreven staat bij Maastricht Housing. 
  • Certificaat of erkennigsbrief van duale carrière: Met een bepaalde topsportstatus kun je bij je afstuderen een certificaat (status AS, SelecS, IT, NT, Bel, BS) of erkenningsbrief (status RS1, RS2, Q1, Q2) van je duale carriere krijgen. Als je hiervoor in aanmerking wil komen, moet je minimaal 1 maand voor je afstuderen aangeven dat je een certificaat of erkenningsbrief wil ontvangen. Mail hiervoor naar umtopsports@maastrichtuniversity.nl 
  • Financiële ondersteuning bij studievertraging: Als je een sporter bent met de status AS, SelecS, IT, NT, Bel, BS, RS1 of Q1 kun je in aanmerking komen voor financiële ondersteuning van het Profileringsfonds als je studievertraging oploopt. In het voorjaarssemester van het jaar waarin je studievertraging oploopt, ontvang je een e-mail met meer gedetailleerde informatie en het verzoek om je aanvraag in te dienen. Je aanvraag wordt dan beoordeeld om te bepalen of je recht hebt op ondersteuning (met terugwerkende kracht).   

Nieuws

  • Alumnus Yuhan Tan combineerde zijn studie Geneeskunde met badminton op het allerhoogste niveau en specialiseerde zich intussen tot orthopedisch chirurg. Studie en topsport is een lastige combinatie maar niet ondoenlijk, waarbij hij veel steun had van de universiteit dankzij de verworven vaardigheden...

  • Ze komen nog eens ergens, onze UM-topsporters. Toen ik Hidde Mollee (19) begin van dit jaar benaderde voor een interview, vroeg hij heel vriendelijk of dat mogelijk was na februari. Hij zat namelijk die hele maand in Namibië voor een hoogtestage. Hoe doe je dat naast je bacheloropleiding...

  • Kort voor ons interview keerde Jordan Habets terug uit Llorett de Mar in Spanje. Niet om daar wild te feesten, zoals je normaal gesproken zou verwachten van een 21-jarige man, maar om er zwaar te trainen. Jordan is al jaren een veelbelovende wielrenner die naast zijn opleiding keihard werkt aan een...

More news items
  • In onze reeks over topsportende studenten is nu Judith Houtvast aan het woord. Judith (19) zwom al diverse Nationale Kampioenschappen en studeert daarnaast in het tweede jaar van de bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen. Daarnaast? Hoe doet ze dat en waar legt ze haar prioriteiten?

  • Ze studeren aan de UM, doen hun uiterste best om alles te halen, maar hebben daarnaast een andere grote ambitie: ze willen de top in hun sport bereiken. Jonge mensen die alles opzijzetten om naast hun opleiding een zware training te volgen en aan wedstrijden op hoog niveau mee te doen. Echte...