02 feb
10:00

Promotie Renée J.H.A. Tillie

Promotores: Prof. dr. Judith C. Sluimer, Prof. dr. Erik A.L. Biessen

Trefwoorden: Atherosclerosis, microvessels, macrophages, fibroblasts
 

"Plaque stabilizing and destabilizing effects in atherosclerosis: The role of microvessels, macrophage metabolism and fibroblasts"

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd een van de meest voorkomende oorzaken van sterfte en ziekte. Slagaderverkalking ligt vaak ten grondslag aan hart- en vaatziekten. Slagaderverkalking wordt gekenmerkt door de ophoping van vetten, ontstekingscellen en andere stoffen in de slagaders. Deze ophopingen worden ook wel plaques genoemd. Het instabiel worden en het daaropvolgende scheuren van plaques kan leiden tot een hart- of herseninfarct.

Dit proefschrift onderzocht mogelijke regulatoren van plaque stabiliteit, waarbij de nadruk lag op kleine bloedvaatjes in de plaque, het metabolisme van macrofagen, en fibroblasten. Ten eerste werd het effect van modificatie van het PDGF-B eiwit op lekkage van kleine bloedvaatjes in de plaque en plaque stabiliteit onderzocht. Deze modificatie had uiteindelijk geen effect op de kleine bloedvaatjes. In plaats daarvan, verhoogde de modificatie enerzijds de plaque stabiliteit, maar anderzijds ook een ontstekingsreactie in het bloed. Ten tweede laat dit proefschrift zien dat remming van een glycolytisch enzym in macrofagen de plaque stabiliteit niet beïnvloedde, maar wel leidde tot leververvetting. Ten slotte werd de rol van fibroblasten onderzocht, waarbij hun diversiteit, cel-specifieke markers en potentiële functie aan het licht kwamen.

Hiermee identificeerde dit proefschrift nieuwe aangrijpingspunten voor de ontwikkeling van toekomstige behandelingen voor slagaderverkalking en leververvetting, die verder onderzoek vereisen.

Klik hier voor de livestream.