01 feb
16:00

Promotie Tim A.M. van Loon

Promotores: Prof. dr. ir. J. Lumens, Prof. dr. T. Delhaas

Trefwoorden: Hartfalen, computer modelen, Digitale Tweeling, pacemakertherapie
 

"Fail to Fill: An in silico investigation of complex cardiac filling dynamics"

Hartfalen met behouden pompfunctie (HFpEF) is een complexe aandoening waarbij verstijving van de hartspier de vulling van het hart bemoeilijkt. Daardoor onstaat er stuwing van bloed, verminderde boezemfunctie en kortademigheid bij inspanning. De sterke groei van het aantal patiënten met hartfalen, samen met de aspecifieke symptomen en de complexe differentiaaldiagnose benadrukken het urgente belang van onderzoek naar ziektemechanismen en behandelingen.

Dit proefschrift onderzoekt middels een biofysisch computermodel hoe afwijkingen van de hartspier, met name verstijving en verminderde boezemfunctie, de klinische presentatie van de patiënt beïnvloeden. Het model onthult de link tussen deze afwijkingen en de typische symptomen in rust en bij inspanning. Deze inzichten hebben geleid tot de ontwikkeling van een algoritme waarmee het hart van de individuele patiënt nagebootst kan worden. Deze zogenaamde Digitale Tweeling biedt uniek inzicht in de vulfunctie van het hart en daarmee in de ernst van hartfalen. Het onderzoek heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van een nieuwe pacemakertherapie in hartfalen met behouden pompfunctie.

Dit proefschrift heeft aangetoond dat computermodellen een waardevolle bijdrage leveren aan zowel het begrip van hartfalen als de detectiemogelijkheden ervan. Bovendien bieden deze modellen een platform waarmee de effectiviteit van verschillende behandelingsmethoden getest kan worden.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de livestream.