18 jan
16:00

Promotie Miriam Jacomien Oost

Promotores: Prof. Dr. Koen Venema, Prof. Dr. Aletta D. Kraneveld

Co-promotores: Dr. Francisca C. Velkers, Dr. Christine A. Jansen

Trefwoorden: Koolhydraten, vleeskippen, microbiota, baby’s
 

"Carbohydrate-boosted control of intestinal health: In-vitro tools for broiler chickens and infants"

De darm speelt een cruciale rol in de gezondheid van mensen en dieren, waarbij de microbiota, een grote hoeveelheid aan microbiële cellen, invloed heeft op processen zoals spijsvertering, metabolisme en immuunfunctie. Bij geboorte en uitkomst van het ei ondergaat de darm microbiota dynamische veranderingen, met een stabiel resultaat na 2-3 jaar bij mensen en 3-5 weken bij kippen.

Diverse factoren, zoals genetica, omgeving, dieet en medicijngebruik, beïnvloeden de samenstelling van de microbiota. Een verstoorde balans kan leiden tot dysbiose, wat gezondheidsproblemen veroorzaakt, zoals darmontstekingen. Onderzoek richt zich op het verbeteren van de darmgezondheid, met aandacht voor prebiotica zoals 2’-fucosyllactose (2’-FL) en galacto-oligosacharden (GOS).

Een in-vitro pijplijn, inclusief geoptimaliseerde modellen voor kippen en mensen, werd gebruikt om potentiele prebiotica te testen, zoals isomalto/malto-polysachariden en citruspectines. Resultaten tonen de gunstige effecten op de darmgezondheid bij vleeskippen.

Verder onderzoek richt zich op fermentatieproducten van prebiotica bij baby’s en hun effect op de darmbarrière en immuunactivatie. Het proefschrift benadrukt de complexiteit van deze interacties en presenteert een in-vitro pijplijn de betere voorspellingen biedt dan traditionele in-vivo-modellen.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de livestream.

Lees ook