31 jan
16:00

Promotie Mitch van Hensbergen

Promotor: Prof. dr. C.J.P.A. Hoebe

Co-promotores: Dr. C.D.J. den Heijer, Dr. N.H.T.M. Dukers-Muijrers

Trefwoorden: Infectiepreventie en –bestrijding, instellingen voor landurige zorg, antimicrobiële resistentie, COVID-19
 

"Improving infectious disease control in care facilities Studies on infection prevention, antimicrobial resistance and COVID-19"

Dit proefschrift neemt drie uitdagingen voor infectiepreventie onder de loep: infectiepreventiegedrag, COVID-19 en antibioticaresistentie.

Voor infectiepreventiegedrag is gekeken naar woonzorgcentra voor mensen met een verstandelijke beperkingen en ontwikkelingsstoornissen, en psychiatrische instellingen. Hoewel deze zorgsectoren overlap hebben, is er geen sprake van een one-size-fits-all aanpak: er zullen strategieën op meerdere niveaus moeten worden uitgevoerd om infectiepreventiegedrag te bevorderen en in stand te houden.

De COVID-19 pandemie heeft laten zien dat grensregio’s aanvullende uitdagingen kennen, omdat zij rekening moeten houden met de situatie over de grens. Daarnaast blijkt dat symptomen voor mannelijke en vrouwelijke verpleeghuisbewoners ook a-specifiek kunnen zijn, zoals subfebriliteit en vermoeidheid. Ook wordt besproken of viral load ingezet kan worden voor het bepalen van het infectiepreventiebeleid.

Tot slot wordt gekeken naar de aanwezigheid van antibioticaresistentie binnen verpleeghuizen en kinderdagverblijven in de grensregio’s van Nederland en België. Hoewel verschillen zijn gevonden in

antibioticaresistentie tussen België en Nederland, lijken deze niet verklaard te kunnen worden door het infectiepreventiebeleid.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de livestream.