24 nov
16:30

Inauguratie Prof.dr. Rory R. Koenen

Benoemd tot hoogleraar ‘Biochemistry of Vascular Inflammation and Thrombosis’ in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

"Ontsteking en trombose, eindelijk herenigd!"
 

Iedereen kent het wel: een ontsteking (bijv. aan de nagelrand), of een snee in de vinger, die na een poosje weer stopt met bloeden. Deze twee zaken lijken weinig met elkaar te maken te hebben. Ze kunnen echter als delen van een overkoepelend mechanisme ter afweer van verwondingen worden gezien. Vroeg in de evolutie waren ontstekings- en bloedstollingsfuncties verenigd in één celtype en een handvol enzymen, maar deze functies zijn bij de ontwikkeling van hogere organismen steeds meer hun eigen leven gaan leiden, met diverse gespecialiseerde cellen en enzymen als gevolg.

Trombose is een schadelijke bloedstollingsreactie, met een bloedprop die de bloedtoevoer naar organen afsluit. Wereldwijd is één van de vier sterfgevallen is op een trombose terug te voeren. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de ontsteking en bloedstolling tijdens tromboseprocessen, met name tijdens infecties, een sterke wisselwerking hebben.

Tijdens mijn inaugurele rede zal ik uitleggen waarom het voor het hedendaagse onderzoek naar trombose ook belangrijk is om met onstekingsprocessen rekening te houden. Dit kan in de toekomst leiden tot veiligere medicijnen en een verbeterde diagnostiek. Hoewel de ontsteking en de bloedstolling evolutionair eigen wegen zijn gaan leiden, worden ze in mijn toekomstige onderzoek (eindelijk) herenigd.

Klik hier voor de livestream.