14 nov
13:00

Promotie Sofía de la Puente Secades

Promotores: Prof. dr. Leon Schurgers, Prof. dr. Joachim Jankowski, Prof. dr. Jürgen Floege

Trefwoorden: Verkalking; vitamine K; remmer; calcimimetisch

 

"Vascular calcification in chronic kidney disease: Vitamin K deficiency and new mediators"

Dit proefschrift bespreekt de verkalking van de bloedvaten bij chronische nieraandoening (CKD). De deficiëntie van de vasculaire calcificatieremmer vitamine K bij patiënten met chronische nieraandoening werd onderzocht. Daarnaast werden nieuw mediatoren in dit pathologische proces bestudeerd.

In het eerste deel van dit proefschrift werd vastgesteld dat de inname van vitamine K2 is aanzienlijk verminderd in de context van CKD. Verder werd er op eiwitniveau gevonden dat een afname in vitamine K recyclerende en synthetiserende enzymen negatief gecorreleerd was met de mate van calcificatie in het CKD-ratmodel.

Het tweede deel van het proefschrift bespreekt VIF, een remmer van vasculaire calcificatie. Het onderliggende remmer mechanisme is beschreven en er werd ontdekt dat calciumsensibele receptoren een VIF-bindingspartner zijn, wat erop wijst dat VIF een endogeen calcimimeticum is.

De resultaten van dit proefschrift onthulden nieuwe redenen voor vitamine K-tekort bij CDK-patiënten. Voor beter resultaten in klinische therapie, moet er rekening gehouden worden met vitamine K-supplementen. Daarnaast werd een nieuwe mediator van vasculaire calcificatie gevonden en dit zou nieuwe mogelijkheden kunnen bieden voor de ontwikkeling van geneesmiddelen voor patiënten met een hoger risico op dit pathologische mechanisme.

Klik hier voor de livestream.