13 nov
16:00

Promotie Maikel Verduin

Promotores: Prof dr. M. Vooijs, Prof dr. V.C.G. Tjan-Heijnen

Co-promotor: Dr. A. Hoeben

Trefwoorden: Glioblastoom, heterogeniteit, organoids, radiomics
 

"Tumor heterogeneity in glioblastoma: A real-life brain teaser"

Het glioblastoom (GBM) is de meest kwaadaardige hersentumor die momenteel niet genezen kan worden. Tumor heterogeniteit – het bestaan van verschillende groepen tumorcellen binnen eenzelfde tumor, is een belangrijke factor voor de slechte prognose van patiënten met een GBM. Deze verschillende groepen tumorcellen hebben elk andere eigenschappen en reageren daardoor verschillend op de gegeven behandeling.

Deze thesis onderzocht methoden om deze tumor heterogeniteit te onderzoeken. GBM organoïden, een laboratoriummodel waarbij tumorweefsel van de patiënt in 3D gekweekt wordt in het lab, bleken in staat om tumor heterogeniteit te behouden en geschikt te zijn om de respons op een behandeling te testen. Tevens werd het gebruik van computergestuurde analyse van MRI beelden getest. Door het combineren van klinische data samen met specifieke karakteristieken van deze MRI beelden werd een prognostisch model voor GBM ontwikkeld.

De methoden onderzocht in deze thesis vormen de basis voor verder onderzoek naar de tumor heterogeniteit in GBM met als uiteindelijk doel de uitkomsten voor deze patiënten te verbeteren.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de livestream.