08 nov
10:00

Online promotie Pragati Bhaskar Hebbar

Promotores: Prof. dr. G.E. Nagelhout, Prof. dr. O.C.P. van Schayck

Co-promotores: Prof. dr. G.R. Babu, Dr. U.M. Bhojani

Trefwoorden: Beleidsimplementatie, Tabaksontmoediging, Realistische evaluatie


"Implementation of tobacco control policies in India: A realist evaluation"

Tabaksgebruik is een belangrijke risicofactor voor niet-overdraagbare ziekten. 28,6% van de Indiase volwassenen gebruikt tabak, waardoor dit onderzoek naar de implementatie van tabaksontmoedigingsbeleid zeer relevant is. Dit onderzoek is gericht op het beschrijven, analyseren en evalueren van de implementatie van bepaald tabaksontmoedigingsbeleid in India. Vanwege de complexe aard van het onderzochte beleid hebben we gekozen voor een realistische evaluatiemethode om onze onderzoeksvragen te beantwoorden.

De bevindingen benadrukken de diversiteit van de implementatie van tabaksontmoedigingsbeleid in verschillende Indiase staten. Deze bevindingen maken ook een verband tussen de implementatie van tabaksontmoedigingsbeleid in India met tabaksgebruik en onderliggende mechanismen om het implementatieproces in verschillende situaties te verklaren. Een programmatheorie werd eerst ontwikkeld op basis van bestaande implementatietheorieën en kaders, beleids- en programmadocumenten en de ervaring van de onderzoekers met het ondersteunen van beleidsimplementatie op subnationaal niveau in India. Dit werd gevolgd door een systematisch literatuuronderzoek door middel van een realistische synthese om de initiële programmatheorie te verfijnen. De programmatheorie verklaarde mechanismen die werken onder vier hoofdstrategieën: bewustwording, handhaving, intersectorale coördinatie en inmenging van de tabaksindustrie.

Dit werd gevolgd door een realistische evaluatie aan de hand van casestudies van drie contrasterende Indiase staten. Hier werden mechanismen geïdentificeerd die de implementatie van tabaksontmoedigingsbeleid in verschillende Indiase omgevingen vergemakkelijken of belemmeren. De belangrijkste mechanismen zijn collectieve actie, gevoelde verantwoordelijkheid, individuele motivatie, angst voor handhaving en prioritering.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de livestream.