18 sep
10:00

Promotie Haang Jeung-Maarse

Promotores: Prof. dr. K. Schruers, Prof. dr. C. Schwieren

Trefwoorden: Persoonlijkheitdsstoornis, donkere triade, interactieve paradigma’s, sociale interactie

"Beperkingen in sociale interactie van individuen met persoonlijkheidsstoornissen en donkere persoonlijkheidskenmerken"

Deze thesis duikt in het gecompliceerde domein van persoonlijkheidsstoornissen (PD's) en hun invloed op sociale interacties. Historisch gezien werden PD's beschouwd als onveranderlijk, maar ze vertonen zowel een hoge prevalentie als aanzienlijke remissiesnelheden in de loop van de tijd. Dit werk benadrukt het veranderende landschap van PD-classificatie in DSM-5 en ICD-11, die zijn overgestapt van categorische naar dimensionale perspectieven. In plaats van vaste stoornissen worden nu ernstniveaus en prominente persoonlijkheidstrekken gebruikt om diagnoses te stellen.

Met als doel deze veranderingen aan te pakken, onderzoekt deze thesis de cruciale rol van interpersoonlijke uitdagingen en verkent de gevolgen van PD's en donkere persoonlijkheidstrekken in interactieve experimentele omgevingen. In een chatroom-paradigma vertoonden individuen met BPS duidelijk verschillende emotionele reacties op feedback. Een economisch uitwisselingsspel bracht genuanceerde dynamieken aan het licht in coalitievormingsspelen tussen borderline PD (BPD) patiënten en gezonde controles. Het onderzoek strekt zich uit tot individuen met antisociale PD (ASPD) en onthult snelle herkenning van dreiging en waarnemingsdeficiënties in gezichtsemotieclassificatie, beide verminderd door oxytocine. Ook de invloed van donkere persoonlijkheidstrekken op sociaal-economische besluitvorming, met name bij vrouwen en in gemengde geslachtssituaties, wordt besproken.

Samengevat biedt dit onderzoek nieuwe inzichten in de complexe wisselwerking tussen persoonlijkheidsstoornissen en sociale interactie, met implicaties voor therapeutische interventies en ons bredere begrip van persoonlijkheidspathologie.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de livestream.