13 sep
10:00

Promotie Julia Nadine Doetsch

Promotores: Prof. dr. med. José Henrique Dias Pinto De Barros, Prof. dr. Thomas Krafft, Prof. Dr. David Townend

Trefwoorden: Crisissituaties; sociale gezondheidsdeterminanten; macro-economisch beleid; ongelijkheden op gezondheidsgebied

"The impact of the Great Recession and Fiscal policy on the effectiveness and accessibility of the Portuguese public National Health Service and its most vulnerable users – Demand for the improvement of healthcare system’s resilience in light of upcoming crisis events"

Deze studie onderzocht de impact van de Grote Recessie en het overheidsbeleid op de efficiëntie en toegankelijkheid van de Portugese openbare gezondheidszorg en haar meest kwetsbare gebruikers. Dit werd gedaan om licht te werpen op de noodzaak om de veerkracht van de Europese gezondheidszorgstelsels te verbeteren in het licht van komende crisisgebeurtenissen, zoals de huidige crisis. Portugal werd gebruikt als voorbeeld van een Europese lidstaat die een volledig overzicht gaf van de publieke component van zijn gezondheidszorgsysteem, terwijl het vergeleken werd met andere Europese landen om lessen te trekken voor Europese besluitvormers. Het zelf-gegenereerde kader maakte het mogelijk te erkennen dat de weg tussen rechtvaardigheid en gelijkheid de sleutel is tot het verminderen van gezondheidsverschillen op individueel en transnationaal populatieniveau. Dit onderzoek bevestigde dat de veerkracht van gezondheidszorgstelsels alleen kan worden gewaarborgd door rekening te houden met de specifieke resultaten van drie onderling samenhangende kenmerken: Effectiviteit, Toegankelijkheid en Veerkracht. Het verbeteren van de veerkracht vereist de volgende beleidsstappen: het bieden van onderzoeksmogelijkheden door het verbeteren van de deelname en het aanmoedigen van de koppeling van datasets voor onderzoek met behoud van privacy en gegevensbeveiliging.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de livestream.