Hoe vaak komen atopische aandoeningen voor?

Eczeem
In de eerste twee levensjaren rapporteerden de ouders eczeem bij 31% van de kinderen. Bij huisbezoek op 2-jarige leeftijd werd atopisch eczeem vastgesteld bij 13% van de kinderen. 
Rond de leeftijd van 6-7 jaar blijkt dat nog steeds zo’n 13% last heeft van eczeem. 

Wheeze en astma
Bij 10% rapporteerden de ouders wheezeklachten op de peuterleeftijd (1-2 jaar). Het gaat daarbij om meer dan 4 episoden van piepen op de borst; vaak veroorzaakt door virale luchtweginfecties. Op deze leeftijd is het nog niet goed mogelijk om vast te stellen of het om astma gaat, dat kan pas vanaf de leeftijd van 6 jaar. Ouders rapporteerden astma-achtige klachten bij 7-8% van de kinderen op basisschoolleeftijd. Driekwart van hen krijgt geneesmiddelen tegen astma, wat laat zien dat de klachten ernstig genoeg waren om naar de huisarts of specialist te gaan. Op de leeftijd van 17-20 jaar werd astma gerapporteerd door 8% van de deelnemende jongeren. De helft werd daarvoor nog steeds behandeld met medicijnen, meestal ‘pufjes’.

Allergie
In het KOALA onderzoek werd op 2-jarige leeftijd bloed afgenomen voor testen op allergie. Dit werd herhaald op 6-7-jarige leeftijd. Op beide leeftijden werden op dezelfde stoffen getest: koemelk, kippenei, pinda (voedselallergenen) en berkenpollen, graspollen, huisstofmijt, hond en/of kat (luchtwegallergenen). Allergische sensibilisatie (overgevoeligheid) werd vastgesteld bij 28% van de kinderen op 2-jarige leeftijd (specifiek IgE>0.30 IE/ml tegen één of meer van de geteste allergenen). Op 6-7-jarige leeftijd was dit toegenomen tot 40%. Op 2-jarige leeftijd was sensibilisatie aantoonbaar voor voedselallergenen in 21% en luchtwegallergenen in 13% van de kinderen (met een overlap van 6%); op 6-7-jarige leeftijd bedroegen deze percentages 26% voor voedselallergenen en 28% voor luchtwegallergenen (met een overlap van 8%). 
Deze percentages komen goed overeen met die van andere onderzoeken in Nederland en andere geïndustrialiseerde landen. Uit een vergelijking met eerdere onderzoeken in Nederland vanaf begin jaren ‘90 blijkt overgevoeligheid op het eerste levensjaar niet te zijn toegenomen.

Vorige pagina