UM en de politieke discussie over internationalisering

Internationalisering van het onderwijs, en specifiek de instroom van internationale studenten is een hot topic in de Nederlandse politiek. Dat zal in 2024 nog steeds het geval zijn. Als meest internationale universiteit van het land volgt de UM de ontwikkelingen op de voet. Uitgangspunt voor de UM blijft daarbij: Een internationale universiteit in een zeer internationale én vergrijzende grensregio is vanzelfsprekend én broodnodig.  Passende regelgeving en internationale oriëntatie zijn hard nodig om kaalslag Limburgs onderwijs te voorkomen, daarover lees je meer in dit persbericht

Voor Nederland als geheel geldt dat het aantal internationale studenten afgelopen jaren fors is toegenomen. Ook universiteiten zelf streven naar een goede balans in de instroom van zowel Nederlandse als internationale studenten. Dat kan problemen, zoals huisvestingsproblemen door een te snelle groei,  voorkomen. Maatwerk is daarbij het uitgangspunt: elke universiteit heeft een eigen profiel en functioneert in een regio met haar eigen uitdagingen. 

Dat geldt dus ook voor de UM: een internationale universiteit met een uniek profiel, sterk verankerd in een internationale regio. De diversiteit van onze gemeenschap – van studenten en medewerkers - is van grote waarde voor onszelf en voor onze omgeving. Juist als internationale universiteit blijven we onze rol als motor voor sociaal-economische ontwikkeling in de regio spelen.

Wat er komende jaren precies gaat veranderen aan overheidsregels voor de instroom van internationale studenten en de verdeling Engels-Nederlands als onderwijstaal is nog onzeker. We houden onze UM-gemeenschap en aankomende studenten daarvan op de hoogte. Hieronder tref je de meest actuele (nieuws)berichten daarover aan.  

Lees meer over internationalisering

More news items
  • Nederlandse universiteiten hebben gezamenlijk maatregelen aangekondigd om de instroom van internationale studenten in goede banen te leiden en de Nederlandse taalvaardigheid te vergroten.  De Universiteit Maastricht zet zich in om oplossingen op maat te vinden die passen bij zowel de universiteit...

  • Nederland heeft nog geen nieuwe regering. Daarmee is er nog steeds veel onduidelijkheid, ook voor de UM. Duidelijk is wél dat zeker niet alles blijft zoals het was. Politieke partijen willen het aantal internationale studenten beperken met landelijke regels.