Orchestras in a Changing Climate

Rondetafelgesprek - Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music

11 november 2021

Het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music is ontstaan ​​vanuit de behoefte om na te denken over en actief vorm te geven aan de toekomst van klassieke muziek. In november kwamen wereldleiders in Glasgow bijeen voor de VN-conferentie over klimaatverandering om te bespreken hoe acties kunnen worden versneld om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs van 2015 te bereiken. Voor dit digitale seminar wilden we ook de urgente kwestie van klimaatverandering onderzoeken, met de nadruk op de impact ervan op de symfonische praktijk in het heden en in de toekomst.

Tijdens de moeilijkste tijden van de COVID-19-pandemie werden culturele instellingen gedwongen om hun manier van werken fundamenteel te heroverwegen. Kwesties als het bereiken van het publiek, het gebruik van nieuwe technologieën en het beheersen van risico's voor personeel en het publiek werden alledaags cultureel werk. Hoewel we allemaal blij zijn om weer op het podium, in het museum en op scholen te staan, moeten we niet terugvallen op 'business as usual' en deze geleerde lessen vergeten. De snelle en beslissende veranderingen die door de pandemie zijn teweeggebracht, kunnen worden gezien als een blauwdruk voor de actie die nodig is in het licht van de klimaatnoodsituatie.

Tijdens het seminar bespraken we de manieren waarop de klassieke muzieksector zowel artistiek als organisatorisch kan reageren op de uitdaging van klimaatverandering. We bespraken ook de realistische impact die de sector kan hebben en wat andere culturele instellingen al doen.

In dit rondetafelgesprek werden we vergezeld door Jan Jaap Knol van de Boekmanstichting in Nederland, Detlef Grooß van het Orchester des Wandels in Duitsland, Georgina MacDonell Finlayson van het Nevis Ensemble in het VK, en Teemu Kirjonen van het Lahti Symphony Orchestra in Finland, en Stine Skovbon van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het rondetafelgesprek werd gemodereerd door prof.dr. Peter Peters, directeur van het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music in the Netherlands.