Studeren aan FHML tijdens COVID-19

We begrijpen dat het in deze onzekere tijden moeilijk voor je is om in te schatten hoe het nieuwe academisch jaar er uit zal gaan zien. En we verwachten dat je vragen hebt zoals "hoe veilig is het in Maastricht?", "hoe zal het onderwijs aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences er uit zien in september?", of "wat kan ik verwachten van het studentenleven?".

Op deze pagina zullen we je vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Maar alles natuurlijk onder voorbehoud, aangezien het verloop van de coronacrisis nog altijd voor onverwachte wendingen kan zorgen.

 

On-campus als het kan; online als het moet

Op basis van de huidige inzichten biedt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) vanaf september een mix van on-campus en online onderwijs aan in de bachelor- en masteropleidingen. Er vindt dus ook fysiek onderwijs plaats op de FHML. Uiteraard worden het welzijn en de veiligheid van studenten en docenten en de kwaliteit van het onderwijs hierbij gewaarborgd en worden alle richtlijnen van de overheid gevolgd.

Bij de onderwijsonderdelen die on-campus georganiseerd worden, verwachten we dat de studenten die naar Maastricht kunnen komen ook daadwerkelijk aanwezig zullen zijn. Studenten die vanwege internationale reisbeperkingen, gezondheidsrisico’s of fysieke klachten niet in Maastricht kunnen zijn, worden in ieder geval gedurende het eerste semester in de gelegenheid gesteld om het onderwijs online te volgen. Uitzondering hierop vormen de activiteiten die on-campus moeten plaatsvinden zoals practica in laboratoria en skillslabtrainingen. Hiervoor worden inhaalmogelijkheden aangeboden.

Students studying in the student canteen of Maastricht University

Opzet van het eerste semester 

Wat kun je qua ‘on campus’ en online onderwijs verwachten in het eerste semester?

  • Kleinschalige onderwijsactiviteiten en/of onderwijsgroepen
    Je neemt regelmatig on-campus deel aan kleinschalige onderwijsactiviteiten en/of onderwijsgroepen. Dit wordt afgewisseld met online deelname.
  • Colleges
    De colleges worden in beginsel volledig online gegeven. In enkele opleidingen wordt een mix van online en on-campus colleges gegeven.
  • Trainingen, practica, workshops en andere werkvormen*
    Elke opleiding heeft eigen specifieke trainingen, practica en workshops. Voor deze programma-onderdelen onderzoeken we in hoeverre ze on-campus georganiseerd kunnen worden of dat een mix-vorm of online aanbod beter past.
    *Eerstejaars bachelorstudenten Biomedical Sciences moeten dit jaar zelf een labjas kopen
  • Toetsing
    In beginsel zullen de toetsen in het eerste semester online plaatsvinden

Deze aanpak biedt de mogelijkheid om snel en probleemloos het on-campus onderwijs geleidelijk uit te breiden óf terug te schakelen naar volledig online onderwijs als de regels van de Nederlandse overheid veranderen.  

Ervaar Maastricht

Aanwezig zijn in Maastricht levert je een rijke ‘Maastricht experience’ op. Dan kun je:

  • persoonlijk kennismaken met medestudenten en tutor/mentor voor een soepele interactie,
  • intensief samenwerken en discussiëren met je medestudenten,
  • de sfeer beleven op de campus, waar alles gedaan wordt om jou een veilige en hygiënische leeromgeving te bieden,
  • deelnemen aan (kleinschalige) activiteiten van studieverenigingen,
  • socializen met je medestudenten, individueel of in een dispuut,
  • leven in een levendige, mooie, internationale (studenten)stad, waar alles bereikbaar is te voet of met de fiets en je niet afhankelijk bent van openbaar vervoer.

Veiligheid in tijden van corona

Factsheet measures corona

De Nederlandse regering doet tijdens de coronacrisis een beroep op het gezond verstand en verantwoordelijkheidsgevoel van Nederlandse inwoners: Samen krijgen we het coronavirus onder controle in Nederland. Op de websit van de Nederlandse overheid vind je informatie over maatregelen die de Nederlandse regering - samen met andere organisaties - heeft genomen, adviezen die ze heeft gegeven en meer.

Veiligheid in Maastricht

De gemeente Maastricht werkt samen met meerdere denktanks aan manieren waarop ze haar inwoners kan helpen in de zogenaamde 1,5m-samenleving. In het stadscentrum wijzen the 'Ingel vaan Mestreech'  (engel van Maastricht) en gidsen je graag de weg. Lees ook het artikel over de veiligheidsmaatregelen in het stadscentrum.

Om veilig van Maastricht te genieten is er een voetgangersplan met looplijnen en soms eenrichtingsverkeer.

Studentenleven in Maastricht

Er worden allerlei introductie-evenementen georganiseerd, zodat je meteen goed begint aan je academisch jaar. De twee populairste evenementen in Maastricht zijn de INKOM (gericht op studentenleven) en de FHML introductiedag (gericht op onderwijs). Daarnaast krijg je ook informatie over studentenverenigingen, UM Sports en MyMaastricht (het online platform met alle informatie voor internationale studenten).

INKOM 2002

INKOM

De INKOM is de algemene introductieweek van Maastricht voor alle nieuwe studenten van Universiteit Maastricht en Hogeschool Zuyd. Het wordt georganiseerd door studenten en studieverenigingen. Vanwege de huidige COVID-19-crisis is de INKOM 2020 deels digitaal en deels op locatie. Maar... maak je niet ongerust! We werken er hard aan zodat ook INKOM 2020 een geweldige editie is, net zoals voorgaande jaren. Dus reserveer 17 - 21 augustus in je agenda, als je mee wilt doen aan INKOM 2020. Je kunt je vanaf 8 juni inschrijven. Wil je op de hoogte blijven van de laatste updates? Volg dan @INKOMmaastricht op social media!

Facultaire Introductie

Tijdens de eendaagse Facultaire Introductie aan het einde van augustus leer je de faculteit FHML, de gezondheidscampus en je medestudenten kennen. De activiteiten op die dag zijn allemaal corona-proof, online en live, van de introductielezing tot de spellen waarmee je andere studenten en de campus leert kennen. Je zit tijdens de introductie in een groepje waarmee je ook je onderwijsgroep vormt, zodat jullie geen vreemden zijn op de eerste onderwijsdag.

Studieverenigingen

Er zijn meerdere studieverenigingen bij de FHML. Bij een studievereniging kan alles, maar moet niets.

Bij een studievereniging kun je:
 samen met medestudenten deelneem aan veel leuke activiteiten;
 korting krijgen op boeken en studiematerialen;
 examentraining en studieondersteuning krijgen;
 deelnemen aan lezingen en workshops gericht op je opleiding en je toekomstige carrière;
 meehelpen het onderwijssysteem te verbeteren.

Eén plek met alle info voor internationale studenten 

Ben jij een internationale student en ben je van plan om naar Maastricht te komen in augustus? Ben je op zoek naar informatie over gezondheid, transport, huisvesting, financiën, sport, media en de samenleving in Maastricht? Dan ga je het beste naar het Mymaastricht-plaform (een samenwerking tussen Mymaastricht, de UM en de gemeente Maastricht)! Mymaastricht.nl helpt internationale studenten hun weg te vinden in Maastricht. Mymaastricht organiseert ook workshops tijdens de open dagen van de UM.

 Mymaastricht video
 Mymaastricht blog
 Mymaastricht Instagram

UM Sport

De sportscholen in Nederland openen mogelijk op 1 juli. Het OMT geeft hierover eind juni weer advies. Het universitaire sportcentrum UM Sport (dat op onze campus ligt) is zich in ieder geval al aan het voorbereiden om je (hopelijk) te kunnen ontvangen op 1 juli. Tot de heropening kun je deelnemen aan de online lessen die UM Sport aanbiedt, en aan de trainingen in de buitenlucht (die zijn wel alweer begonnen).