People@ICTS

Over Wi-Fi, mist en gorillas...

Over Wi-Fi, mist en gorilla’s… je weet pas wat je mist, als het er niet is: Wi-Fi. En dan weet de ICTS-servicedesk het ook meteen: slechte of afwezige Wi-Fi is één van de meest voorkomende onderwerpen waarvoor de servicedesk wordt gebeld. Marc Jonkers is teamleider ICTS-netwerken. Hij weet alles wat je wilt weten over Wi-Fi (en ook wat je niet hoeft te weten) én heeft de gouden tip voor optimaal Wi-Fi gebruik.

WiFi team ICT Service Centre
Wi-Fi team vlnr: John Klinkenberg, Marc Jonkers en Daniel Rienties

Elke dag rekenen 18.000 studenten, bijna 4.500 medewerkers en een paar honderd bezoekers op Wi-Fi op de UM-campus. Wat komt daar eigenlijk bij kijken? “Meer dan het verbinden van aansluitpunten en kabeltjes”, zegt Marc. “Naast de vaste puzzelstukjes en het constant meten van het netwerk, lossen we vaak proactief storingen op, dus voordat de gebruiker er last van krijgt. Samen met mijn collega’s John Klinkenberg en Daniel Rienties doen we in ieder geval iedere dag ons best om de kans op mist minimaal te houden.”

Mist? Uit de film ‘Gorillas in the mist’?
Marc legt uit dat hoe meer mensen met hun ‘devices’ gebruik maken van Wi-Fi op een klein oppervlak, hoe groter de kans is op ‘mist’. “Hoe dikker de mist, hoe slechter het zicht. Dat geldt niet alleen op de weg, maar ook voor Wi-Fi.” In onze dienstverlening hierin zijn we afhankelijk van de apparaten die worden gebruikt. Hoe meer verschillende apparaten iedereen gebruikt, hoe complexer de Wi-Fi-dienstverlening en hoe meer kans op mist, legt Marc uit. Klinkt best logisch, toch?

En als de Wi-Fi een keer compleet in de soep loopt?
“Dat is gelukkig nog nooit gebeurd”, zegt Marc . “Het Wi-Fi netwerk van de UM is robuust en heeft voldoende back-ups.  In al die jaren is het gelukkig nog niet voorgekomen dat het hele Wi-Fi netwerk eruit lag.” Hij geeft meteen ook een schouderklopje aan alle UM’ers: “Het helpt ook dat mensen bijvoorbeeld grote verhuisbewegingen van kantoren altijd op tijd aan ons doorgeven. Want dat heeft wel degelijk consequenties voor het Wi-Fi netwerk.”

Dus: hoe doe je dat, een perfect Wi-Fi-netwerk?
Marc: “Er is helaas niet één one-size-fits-all handleiding, maar wat veel mensen onderschatten is het updaten van hun apparaten. Als je jouw smartphone, laptop of tablet regelmatig update, hou je alle functionaliteiten actueel en dus ook je Wi-Fi. Natuurlijk helpt het ook niet als jouw ‘devices’ uit de oude doos komen”, knipoogt Marc.  

En hoe zit dat bij Marc thuis? Loopt het daar op rolletjes met de Wi-Fi?
“Jazeker, dat moet ook wel met vier vrouwen in huis! En als collega’s of familie en vrienden problemen hebben met hun Wi-Fi, help ik ook regelmatig uit. Ik ben dus geen chef-kok die thuis nooit kookt”, besluit hij met een glimlach.