In memoriam Clive Lawrence (4 augustus 1951 – 19 juli 2017)

Diep bedroefd zijn wij om het overlijden van Clive Lawrence, docent aan het Talencentrum. Clive kwam in 1999, na een loopbaan bij het Britse leger, in dienst van wat later het Talencentrum van de Universiteit Maastricht zou worden. In de loop van de jaren specialiseerde hij zich in het doceren van presentatievaardigheden en het geven van de trainingen academisch schrijven die het Talencentrum bij de meeste faculteiten van de UM aanbiedt.

Daarnaast werd hij examinator voor de examens University of Cambridge English en IELTS. Het is grotendeels te danken aan Cambridge-examinator Clive dat het UM Talencentrum cursussen ter voorbereiding op het examen Cambridge English ging aanbieden. Deels ook door zijn vasthoudendheid, hebben honderden medewerkers van de UM – en daarmee ook studenten – hun voordeel gedaan, omdat de universiteit met het Cambridge onderwijs de norm voor taalbeheersing van onderwijzend en ander personeel heeft verhoogd.

Dankzij zijn levenslust, waarin hij vrije tijd en werk combineerde, maakte Clive veel vrienden in Nederland en daarbuiten tijdens zijn activiteiten voor internationale projecten, in het bijzonder de training academisch schrijven voor promovendi binnen het Maastricht-Kiev-Tbilisi project. Zijn grootste prestatie was dan misschien ook wel het onlangs voltooide ECOSTAR-project over Engels als onderwijstaal bij Israëlische instellingen. Helaas heeft hij het eindresultaat van dit project, het boek “A Handbook for EMI”, waarvan hij de eerste auteur was, niet meer mogen meemaken.

Als docent deed hij alles wat hij kon om mensen te helpen het beste uit zichzelf te halen, gewoon omdat hij echt een mensenmens pur sang was, met een heel groot hart. Clive was dan ook, ongeacht de noodzaak en ongeacht de situatie, steevast de eerste die vrijwillig aanbood om bij te springen. Was er op het laatste moment vervanging nodig voor een les, dan nam Clive zijn verantwoordelijkheid.

Clive Lawrence

Wanneer Clive besloot om iets te doen, of het nu lesgeven was, roeien op de Maas of gewoon een gezellige avond organiseren voor medewerkers of studenten, dan deed hij dat met veel plezier en altijd vol overgave. Een dag van Clive leek altijd meer uren te hebben dan die van anderen in zijn poging om alles uit het leven te halen. Voor Clive bestond er geen of nauwelijks onderscheid tussen werk en vrije tijd: de pen en het glas hield hij moeiteloos in dezelfde hand. Veel van zijn Cambridge-studenten zullen zich herinneren hoe ze samen naar een kroeg of restaurant in de buurt gingen, bijvoorbeeld ter afsluiting van een cursus, maar ook gewoon na afloop van een geslaagd college. Tijdens zijn lessen werden jarenlange vriendschappen gesloten.

Clive blijft in onze herinnering als loyaal, betrouwbaar en een man van zijn woord. Iedereen die hem ooit heeft ontmoet en het geluk had om hem te leren kennen, zal deze bijzondere Mr Lawrence nooit vergeten. Zijn leven was geslaagd, maar het was ook te kort en zeer velen van ons zijn hem dank verschuldigd. Hij was een geweldig mens en we zullen hem ongelooflijk missen.

Zijn familie en vrienden wensen wij alle sterkte bij het dragen van dit grote verlies.
Ter nagedachtenis aan Clive is in het Talencentrum (Sint Servaasklooster 32) een ruimte ingericht waar collega’s een condoleanceregister kunnen tekenen.

De uitvaart vindt 3 augustus a.s. plaats. Nadere informatie kunt u opvragen via ub-secretariaat@maastrichtuniversity.nl

Namens het Talencentrum, Ingrid Wijk en Yvette Froeling