Schriftelijke Cursus Vertrouwen als Bron van Winst (8 PE-uren)

Omschrijving

Deze schriftelijke cursus gaat over vertrouwen, dan wel wantrouwen als organiserend principe in organisaties. Onderling vertrouwen drijft niet alleen openheid en samenwerking, maar ook motivatie. In organisaties gebouwd op wantrouwen, verstikken inspiratie, creativiteit en veranderingsbereidheid door een overvloed aan regels, procedures en controles. Wantrouwen vertraagt en werkt kostenverhogend. En natuurlijk, een duidelijk te veel aan vertrouwen leidt tot ongewenste risico's. Deze schriftelijke cursus behandelt bovengenoemde thematiek in een toegepast financieel managementkader en gaat dieper in op de bouwstenen van vertrouwen. U zult de uitdagingen herkennen en extra worden geprikkeld om er over na te denken en in actie te komen.

Doelstelling

Het doel van deze schriftelijke cursus is om financieel managers te leren hoe ze hun medewerkers meer vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid kunnen geven. Systemen en procedures van vrijwel alle organisaties zijn ingericht op controle. Hoe sluit je anders verspilling, verlies en misbruik uit? Maar sturen op risicomijding en winstmaximalisatie heeft ongewenste effecten: medewerkers zien targets of begrotingen als een van boven opgelegde eindstreep en stoppen al hun energie in dat doel. Is dat bereikt, dan zijn ze klaar. En dat terwijl juist controllers en andere op cijfers gefocuste mensen kunnen fungeren als het geweten van hun bedrijf en misstanden kunnen signaleren, als ze maar verder mogen en willen bekijken dan de getallen in hun spreadsheets. Deze schriftelijke cursus laat zien hoe u hen betrekt bij hun werk en hen laat inzien wat ze bijdragen aan de maatschappelijke relevantie van hun organisatie. Want wie werkt met een hoger doel voor ogen, beleeft sowieso meer plezier aan zijn taken, maar zal ook actiever en zelfstandiger proberen dat doel te behalen - en zal er vrijwillig een schepje bovenop doen, juist als de targets gehaald zijn.

Inhoud

Deze schriftelijke cursus is gebaseerd op het actief leren principe. De leerstof bestaat uit een gedeelte van het boek “Vertrouwen als Bron van Winst” van prof. dr. Tjeu Blommaert. Tijdens het volgen van de cursus is er mogelijkheid tot stellen van vragen aan de docent(en). De schriftelijke cursus wordt afgesloten met een individuele schriftelijke opdracht die bestaat uit enkele kennis-, inzicht- en toepassingsvragen. Deze eindopdracht wordt beoordeeld op `pass fail´ basis. U bent geslaagd voor de cursus als u overtuigend aantoont dat u de leerstof kritisch en integraal heeft doorgenomen en kunt toepassen in de praktijk.

PE-uren

8