Toelatingstoets Nederlands Recht

De toelatingstoets voor Nederlands Recht bestaat uit twee delen:

  1. Een vragenlijst (m.b.t. persoonlijke gegevens, vooropleiding, nieuwe opleiding, tijdsbesteding, motivatie, studiehouding en -vaardigheden, mening over 2 stellingen m.b.t. een juridische actualiteit) die je thuis dient in te vullen
     
  2. De “eigenlijke toets” die is opgebouwd uit drie onderdelen, namelijk:
    a. een juridische casus toegespitst op de specialisatie waarvoor je wilt kiezen
    b. drie juridische stellingen m.b.t. de andere specialisaties 
    c. een arrestanalyse toegespitst op de specialisatie waarvoor je wilt kiezen

Data en locatie

De toelatingstoets wordt georganiseerd op 2 mei van 10.00 - 13.00 uur. De toets wordt online aangeboden middels het programma Testvision op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (je dient dus fysiek aanwezig te zijn).

Belangrijke data en deadlines:

- aanmelden voor de toets t/m 16 april 2023
- deadline invullen vragenlijst (deel 1) t/m 17 april 2023
- toets (deel 2) op locatie 2 mei 2023 van 10.00 - 13.00 uur

Binnen enkele dagen nadat je je hebt aangemeld voor de toelatingstoets, krijg je via een weblink toegang tot de vragenlijst (deel 1).

Deze vragenlijst kun je uiterlijk invullen t/m 17 april 2023. Hoe eerder je de vragenlijst invult (deel 1), des te eerder krijg je te horen of je voor dit deel geslaagd bent (doorgaans binnen 2 weken).

Indien je geslaagd bent voor deel 1, word je uitgenodigd om op dinsdag 2 mei (10.00-13.00) de toets (deel 2) te maken. Indien je ook voor dit deel slaagt, word je toegelaten tot de master Nederlands Recht.

Gezien het mogelijk korte tijdsbestek tussen de uitslag van deel 1 en het maken van deel 2, raden we je aan om sowieso alvast te studeren voor de toets (deel 2). Voor deel 2 dien je alle onderstaande literatuur te bestuderen. Immers, in de toets komen alle rechtsgebieden aan de orde.

Bij de toets (deel 2) mag je gebruik maken van een wettenbundel. Er mag in de bundels niets zijn bijgeschreven. Er mag wel tekst gemarkeerd zijn. Gebruik steeds de meest recente versie, bij voorkeur de studentenversie (Kluwer of SDU).

Let op:
De toelatingstoets komt te vervallen en wordt voor de laatste keer aangeboden in april/mei 2023. Heb je een vooropleiding die niet direct toegang geeft de deze master? Dan kun je je aanmelden voor de pre-master die vanaf september 2023 van start gaat.

Kies je  voor het Algemeen Programma dan krijg je bij onderdeel a en c de vragen toegespitst op de specialisatie Privaatrecht (zie de tabel 'opzet toelatingstoets' in de kolom rechts op deze pagina)

Er zit een maximum aan het aantal woorden dat je mag gebruiken per subvraag/stelling 

De toets duurt 3 uur in totaal; je zult ongeveer 1 uur per onderdeel nodig hebben. De onderdelen van “de eigenlijke toets” wegen alle drie even zwaar.

Je komt enkel in aanmerking voor deel 2 (de toets), indien je slaagt voor deel 1 (de vragenlijst). Indien je niet slaagt voor deel 1, is er bovendien geen “herkansingsmogelijkheid”, je komt niet meer in aanmerking voor de toelatingstoets. Het is dus belangrijk om deel 1 serieus te nemen. Je dient voor beide onderdelen te slagen om te worden toegelaten tot de master Nederlands Recht.

Bestudeer deze literatuur voor de toelatingstoets

Privaatrecht
 O. Brahn & W. Reehuis, Zwaartepunten van het vermogensrecht, Deventer: Kluwer 2019, Hoofdstukken 1, 2, 13, 14, 15 en 16.3 en nrs. 470-471
 W. Reehuis & A. Heisterkamp, Goederenrecht (Pitlo deel 3), Deventer: Kluwer 2019, Hoofdstukken 1 t/m 15
 Bloembergen & Van Schendel, ‘Vertegenwoordiging’, in: J. Hijma et al., Rechtshandeling en overeenkomst, Deventer: Kluwer 2019

Handels- en ondernemingsrecht
 M. Kroeze/L. Timmerman/J.B. Wezeman, De kern van het ondernemingsrecht, Deventer: Kluwer 2021, Hoofdstukken 1 t/m 7
 Anne-Marie van Buchem-Spapens, Th.A. Pouw, Faillissement, surseance van betaling en schuldsanering, Deventer: Kluwer 2018

Staats- en bestuursrecht
 A.W. Heringa et al., Staatsrecht, Kluwer 2022
 Broring & De Graaf (red), Bestuursrecht I (2019)
 Marseille & Tolsma, (red.), Bestuursrecht II. Rechtsbescherming tegen de overheid (2019)

Mocht je vragen hebben over de toets, neem gerust contact op met het master's admissions office: admissions-law@maastrichtuniversity.nl of bel +31 43 3883554.

Aanmelding en kosten Nederlands Recht

Vul het aanmeldformulier in om deel te nemen aan de toelatingstoets. Binnen enkele dagen ontvang je een email met een link naar de vragenlijst (deel 1 van de toets).

Let op: de aanmelddeadline is 16 april 2023.

De kosten voor de toelatingstoets zijn € 50,00.