Wetenschapsagenda november 2015

Promotie Dhr. Venkatasublu S.A. Thutupalli, MSc

School of Business and Economics

Promoter:

  • prof.dr. S.V. Ramani

Woensdag 4 november, 14.00 uur  

Titel: ‘Technology Paradigm Shifts in Agriculture: Drivers of Sustainability and Catch up’

Promotie Mw. Inge G.A. Lecluijze, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. K. Horstman 
  • prof.dr. F.J.M. Feron

Co-promotor:

  • dr. B. Penders

Woensdag 4 november, 16.00 uur

Titel: ‘The wrong tool for the job; the introduction of the child Index in Dutch child welfare’

Savanna, het Maasmeisje, het meisje van Nulde: mede door de media-aandacht rond de dramatische dood van deze kinderen heeft de regering in 2010 een landelijk ICT-systeem ingevoerd om risicokinderen vroeg in beeld te kunnen brengen en samenwerking tussen verschillende professionals te stimuleren: de Verwijsindex Risicojongeren. Hoewel dit ICT-systeem veel vragen opriep bij juristen, er weinig draagvlak was bij jeugdprofessionals, en ouders niet gehoord waren, werd de Verwijsindex wettelijk verplicht. Uit dit promotieonderzoek blijkt dat de implementatie van dit ICT-systeem echter geen succes is. Het onderzoek roept de vraag op of een professioneel ICT-instrument zoals de Verwijsindex wel bij wet geregeld moet worden en of de Verwijsindex wel past bij het nieuwe jeugdbeleid dat zich meer richt op de-medicalisering dan op risicosignalering.  De Verwijsindex dient daarom opnieuw onderwerp van discussie te zijn.

Promotie Dhr. Christophe C.J. Van Eecke

Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen

Promotores:

  • prof.dr. M.Meijer
  • prof.dr. K. Vanhaesebrouck

Co-promotor:​

  • dr. J. Post

Donderdag 5 november, 10.00 uur

Titel: ‘PANDAEMONIUM; Ken Russell’s Artist Biographies as Baroque Performance’

Promotie Dhr. Narendra Kumar

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor: 

  • prof.dr. J.G. Maessen

Co-promotores: 

  • C. Timmermans
  • prof.dr. S. Gelsomino

Donderdag 5 november, 12.00 uur

Titel: ‘Atrial fibrillation ablation: Pitfalls and potential solutions’​

Atriale fibrillatie (AF) is de meest gangbare aritmie met een significant ziektecijfer en
sterftecijfer. AF is een wereldwijde epidemie aan het worden, met name in de westerse wereld, gezien de ouder wordende bevolking en het beperkte succes van behandelingen. Instrumenten en technieken die worden gebruikt voor behandeling van AF gaan dus ook gepaard met aanzienlijke kosten voor de zorgaanbieders. Daarom is het van essentieel belang dat er voldoende kennis is van de effectiviteit ervan, zodat ze op geschikte wijze kunnen worden geïntroduceerd in de klinische praktijk. Dit proefschrift is erop gericht om belangrijke opkomende AF-ablatietechnieken, hun toepassingen, verschillende complicaties die worden geassocieerd met het gebruik ervan, en mogelijke oplossingen te beschrijven. De onderzoeker wil geen specifieke aanbevelingen doen voor de technieken waarvan beleidsmakers gebruik zouden moeten maken.

Promotie Mw. Yvonne T.M. Vanneste-van Zandvoort, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. F. Eron
  • prof.dr. L.A.M. van de Goor

Co-promotores:

  • dr. J.J.P. Mathijssen
  • dr. M.C. Rots-de Vries

Donderdag 5 november, 14.00 uur

Titel: ‘Reported sick from school; a study into addressing medical absenteeism among students’

Dit proefschrift onderzoekt de methode M@ZL (Medische Advisering van de Ziekgemelde Leerling), die het ziekteverzuim onder vmbo-leerlingen terug blijkt te dringen door het regelen van goede zorg, begeleiding en eventueel onderwijskundige aanpassingen. Uit het onderzoek blijkt dat op het vmbo iets minder dan de helft van de regelmatig verzuimende leerlingen een diagnose heeft als astma, migraine, Pfeiffer of ADHD. Tweederde van deze groep ervaart tegelijkertijd problemen thuis of op school. Bij meer dan de helft van alle leerlingen wordt het ziekteverzuim veroorzaakt door psychische of lichamelijke klachten, vaak in combinatie met problemen thuis of op school. Een gepersonaliseerde benadering vanuit biopsychosociaal perspectief blijkt noodzakelijk om individuele leerlingen echt te kunnen helpen. Voor het in gesprek gaan met ouders en leerlingen over regelmatig ziekteverzuim geven mentoren aan extra training nodig te hebben.

Promotie Mw. Romina J.G. Gentier, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores: 

  • prof.dr. H.W.M. Steinbusch
  • prof.dr. D.A. Hopkins

Co-promotores:

  • dr. F.W. van Leeuwen

Vrijdag 6 november, 10.00 uur

Titel: ‘UBB+1; an important switch in the onset of Alzheimer’s disease’

De ziekte van Alzheimer (AD) is de meest voorkomende vorm van dementie en wordt gekenmerkt door opstapeling van eiwitten in de hersenen. Dit proefschrift analyseert de rol van specifieke eiwitten nader. Zo werd ontdekt dat het UBB+1 eiwit een belangrijke rol speelt en dat dit mutante eiwit bij AD-patiënten opmerkelijk opgestapeld was in de ademhalingscentra van de hersenstam. Onderzoek van de ademhaling kan bij beginnende AD dus tot een eerdere diagnose leiden. Ook zou het voorkomen van stapeling van dit eiwit een veelbelovende toepassing kunnen zijn om het proces te vertragen. Een andere potentiële therapeutische toepassing is een verlaging in Aβ-plaque-neerslagen, wat wordt veroorzaakt door een stijging in enzymatische activiteit (“γ-secretase”). Momenteel wordt echter gedacht aan het omgekeerde: enzym remming, een strategie met tegenvallende resultaten. Daarom stelt Gentier voor om ook het effect van enzym-activatie na te gaan.

Promotie Mw. Zoe (Zoi) Samara, MSc

Faculty of Psychology and Neuroscience

Promotores: 

  • prof.dr. J.G. Ramaekers

Co-promotores: 

  • dr. P.Stiers
  • dr. E.A.T. Evers

Vrijdag 6 november, 10.00 uur

Titel: 'Neuroimaging Markers of Major depressive disorder: Orbitomedial Prefrontal Cortex and beyond’​

Een ernstige depressie wordt neurobiologisch gekenmerkt door een abnormaal functioneren van diverse hersengebieden en een gewijzigde communicatie binnen neurale netwerken. In dit proefschrift werden recent ontwikkelde MRI-methodes toegepast om de organisatie van de orbitomediale prefrontale cortex (OMPFC) systematisch in kaart te brengen. Vervolgens werden de resultaten gebruikt om OMPFC-connectiviteitsverstoringen bij depressies te onderzoeken. Gewijzigde communicatie van twee hersengebieden (rostral cingulate en anterior insula) werd zowel bij mensen met een genetisch risico op depressie als bij patiënten gevonden. Beide groepen vertoonden ook een abnormale reactiviteit van diverse hersengebieden tijdens het verwerken van gezichten (neutraal, vrolijk of verdrietig). Dit proefschrift onthult dat specifieke afwijkingen in connectiviteit en reactiviteit voorafgaan aan depressieve periodes en dus zouden kunnen bijdragen aan hun ontwikkeling. De methodes en resultaten kunnen in de toekomst worden gebruikt voor preventieve, diagnostische en therapeutische toepassing in de psychiatrie.

Promotie Mw. Pilou Janssens, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores​: 

  • prof.dr. M.S. Westerterp-Plantenga
  • prof.dr. P.H.M. Savelkoul

Co-promotor​:

  • dr. J. Penders

Vrijdag 6 november, 12.00 uur

Titel: ‘Thermogenic ingredients; energy expenditure and intestinal absorption’

Promotie Mw. Alie de Boer, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. A.Bast
  • prof.dr. E. Vos

Vrijdag 6 november 2015, 16.00 uur

Titel: ‘Interactions between nutrition and medicine in effect and law’

Dit onderzoek naar interacties tussen voeding en geneesmiddelen in effect en recht heeft zich gericht op het gebruik van voedingswetenschappen bij de toepassing van de Europese voedings- en gezondheidsclaimsverordening en op de positieve danwel negatieve effecten die het combineren van voeding en geneesmiddelen met zich mee kunnen brengen. Door nieuwe inzichten in de voedingswetenschappen over de werking en activiteit van stoffen te gebruiken in het ontwerpen en toepassen van wetgeving (zoals de bewijzen voor gezondheidsclaims op voedingsproducten) kunnen de effecten na het eten van een voedingsproduct beter inzichtelijk worden gemaakt. Zo kan zowel innovatie in voeding gestimuleerd worden en zijn de effecten beter te communiceren naar consumenten. 

Promotie Dhr. Agustin Parise, LL.M

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Promotores​:

  • prof.dr. C.H. van Rhee
  • prof.dr. J.H.M. van Erp

Dinsdag 10 november, 16.00 uur

Titel: ‘Ownership Paradigms in American Civil Law Jurisdictions manifestations of the Shifts in the Legislation of Louisiana, Chile, and Argentina (16th – 20th Centuries)'

In dit proefschrift worden de transformaties geïdentificeerd die het eigenaarschap op het continent Amerika heeft doorgemaakt en wordt aangetoond dat huidige opvattingen geen onomstreden dogma's zijn. Het biedt een reis door ruimte en tijd en behandelt drie Amerikaanse civiele rechtsgebieden in drie opeenvolgende tijdsperioden. Bij iedere stap van de reis wordt er aandacht besteed aan de verschuivingen in paradigma's van eigenaarschap. Historische gebeurtenissen worden getraceerd in ruimte en tijd om lezers te helpen begrijpen hoe de verschillende paradigma's van eigenaarschap werden gevormd en hoe verschuivingen in deze paradigma's ontstonden. Door het recht in verschillende perioden en rechtsgebieden te bekijken, ontstaat een beter begrip van rechtswijzigingen en de verschillen en overeenkomsten.

Promotie Mw.drs. Valerie P.M. van den Eertwegh

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores​: 

  • prof.dr. A. Scherpbier
  • prof.dr. C. van der Vleuten
  • prof.dr. S. van Dulmen

Co-promotor​:

  • dr. J. van Dalen

Woensdag 11 november, 12.00 uur

Titel: ‘Unraveling postgraduate communication learning: From transfer to transformative learning’

Slechte communicatie tussen dokters en patiënten is een wereldwijd probleem. Wereldwijd wordt er veel moeite en geld gestoken in communicatievaardigheidstrainingen op medische opleidingen, die slechts marginale effecten hebben op de klinische communicatie in de dagelijkse praktijk. In dit proefschrift wordt het probleem benaderd vanuit een educatieve invalshoek. Er wordt geanalyseerd waarom de huidige trainingsvormen onvoldoende overdracht van de geleerde vaardigheden van de training naar de dagelijkse praktijk bewerkstelligen. Daarnaast wordt er inzicht geboden in het leerproces zelf. Het lijkt erop dat dokters in opleiding en klinische medici hun communicatie leren en verbeteren aan de hand van vijf fases: confrontatie, bewustwording, zoeken naar alternatieven, personalisatie en internalisering & integratie. Van den Eertwegh biedt op bewijs gebaseerde aanbevelingen die leiden tot effectievere vormen van training en leren die leiden tot meer bewustwording en een betere integratie van communicatie tussen dokters en patiënten in de dagelijkse praktijk van de arts.

Promotie Dhr. Thomas Biermeyer, LL.M

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Promotor​: 

  • prof.dr. H.G. Schneider

Co-promotor:​

  • mr. dr. M. Olaerts

Woensdag 11 november, 14.00 uur

Titel: ‘Stakeholder protection in cross-border seat transfers in the EU; between freedom and boundaries’

Promotie Dhr. Roger F.J. Bemelmans, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:​

  • prof.dr. L.P. de Witte
  • prof.dr.ir. P.P. Jonker

Co-promotor:​

  • dr. G.J. Gelderblom†

Woensdag 11 november, 16.00 uur

Titel: ‘A study of the possibilities and effect of assistive robots in the intramural elderly healthcare’

Dit onderzoek gaat over het inzetten van sociale robots in verpleeghuizen voor mensen met dementie. Dit is voor veel mensen een onwennig onderwerp. Samen met professionals is onderzocht of en hoe de zeehondrobot Paro een rol kan spelen in de verbetering van zorg. Drie toepassingen zijn uitgewerkt en ingevoerd in drie verpleeghuizen. In totaal hebben ruim honderd bewoners en ruim veertig zorgprofessionals (verpleeghuisartsen, psychologen en verzorgenden) meegedaan. Het onderzoek laat zien dat robots in de zorg een grote meerwaarde kunnen hebben als deze doelgericht ingezet worden. De gemoedstoestand van bewoners verbeterde (minder onrust en agressie, meer activatie enz.) en zorgverleners konden dagelijkse taken makkelijker uitvoeren, zoals wassen en aankleden, pedicurebehandeling en het toedienen van medicatie. Naar aanleiding van dit onderzoek wordt de zeehondrobot bij verschillende zorginstellingen al ingezet.

Promotie Mw. Leonie Pelkmans, Msc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores: ​

  • prof.dr. J.W.M. Heemskerk (de Jure)
  • prof.dr. H.C. Hemker (De Facto)

Co-promotores:​

  • dr. B. de Laat
  • dr. H. Kelchtermans

Donderdag 12 november, 10.00 uur 

Titel: ‘Innovative assays to detect bleeding and thrombotic tendencies: a focus on thrombin generation and fibrin formation’

Pelkmans is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe test die bloedings- en tromboseneigingen kan detecteren, door zowel trombinegeneratie als de vorming van fibrine te meten. Een belangrijk speerpunt van deze nieuwe test is dat ze meet onder condities van stroming, terwijl huidige testen onder (bijna) statische condities meten. Doordat de test meet terwijl het bloed stroomt, wordt de werkelijkheid van het menselijk lichaam beter benaderd. Bovendien wordt het aantal laboratoriumtesten verminderd, doordat twee parameters tegelijkertijd gemeten worden die doorgaans los van elkaar getest worden. Tevens onderzocht Pelkmans testen die gebruikt worden om het antifosfolipiden syndroom (APS) aan te tonen. Dit syndroom wordt gekarakteriseerd door trombose en/of zwangerschapscomplicaties en wordt aangetoond via laboratoriumtesten die niet altijd correct diagnostiseren. Daarom begon ze met de ontwikkeling van een nieuwe test die de diagnose en behandeling van APS moet verbeteren.
Dit onderzoek werd gesponsord door de Nederlandse hartstichting (DHF- 2006T5301).

Promotie Dhr. Thomas M.A. Kerkhofs, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor​:

  • prof.dr. H.R. Haak 

Co-promotor:

  • dr. M.N. Kerstens

Donderdag 12 november, 12.00 uur 

Titel: ‘Adrenocortical Carcinoma; a study on epidemiology, diagnostics and treatment of a rare endocrine malignancy’

De bijnier is een belangrijk hormoonproducerend orgaan, waarin net als in ieder ander orgaan kanker kan ontstaan. Dit komt zelden voor, er zijn per jaar ongeveer twintig nieuwe patiënten in Nederland. De ziekte kent gemiddeld een agressief beloop. In dit proefschrift wordt het vóórkomen van de ziekte en de overleving bij volwassenen en kinderen in Nederland beschreven. Verder wordt een diagnostische test onderzocht, waarmee op basis van urine-onderzoek onderscheid kan worden gemaakt tussen een goedaardig en een kwaadaardig gezwel van de bijnier. Tenslotte bevat het studies naar de eigenschappen van Mitotaan, het enige geregistreerde medicament tegen bijnierkanker, met als doel dit geneesmiddel efficiënter en geïndividualiseerd te kunnen doseren.

Promotie Mw. Sanne M.J. Smeets, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. C.M. v. Heugten
  • prof.dr. R.W. Ponds

Co-promotor:

  • dr. I. Winkens

Donderdag 12  november, 14.00 uur

Titel: ‘Insights into insight: studies on awareness of deficits after acquired brain injury’

Veel mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) ervaren jaren na het ontstaan van het hersenletsel nog moeilijkheden, lichamelijk, cognitief of emotioneel. Sommigen zijn minder goed in staat om hun sterke en zwakke punten in te schatten en te bepalen hoe het hersenletsel hun dagelijks leven op dit moment en in de toekomst zal beïnvloeden. Dit beperkte ziekte-inzicht na NAH, oftewel het overschatten van het eigen kunnen, is volgens behandelaars en onderzoekers een belemmering voor een succesvolle revalidatie en aanpassing na NAH. In dit proefschrift zijn verschillende onderzoeken verricht naar beperkt ziekte-inzicht en worden er onder andere handvaten aangereikt aan behandelaars voor het meten en behandelen van beperkt ziekte-inzicht na NAH.

Promotie Mw. Siti N. Wulan, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:​

  • prof.dr. K.R. Westerterp

Co-promotor:​

  • dr. G. Plasqui

Donderdag 12 november, 16.00 uur 

Titel: ‘Energy metabolism in relation to diet and physical activity: a comparison between Asians and Caucasians’

Promotie Mw.drs. Kim Beerhorst

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:​

  • prof.dr. A.P. Aldenkamp 
  • prof.dr. R. van Oostenbrugge

Co-promotor:​

  • dr. P. verschuure

Vrijdag 13 november, 10.00 uur

Titel: ‘Bone disease in chronic epilepsy: fit for a fracture’

Promotie Mw.drs. Kim P.G.M. Hurkens

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores: ​

  • prof.dr. C.D.A. Stehouwer

Co-promotores: ​

  • dr. W.J. Mulder
  • dr. P.H.M. van der Kuy
  • dr. R. Janknegt

Vrijdag 13 november, 12.00 uur

Titel: ‘Medication Surveillance in older patients clinical Decision support as the next step in medication safety'

De oudere patiënt loopt door het tegelijkertijd hebben van meerdere ziektes (multimorbiditeit) en het gebruik van meer dan vijf medicijnen per dag (polyfarmacie) een groot risico op negatieve effecten van medicatie. Uit dit proefschrift blijkt dat, hoewel zorgverleners (artsen en apothekers) doordrongen zijn van het belang van adequate medicatiebewaking, dit niet op een uniforme manier gebeurt en dat de werkdruk een grote rol speelt in het adequaat beoordelen van medicatie. Daarnaast blijkt uit dit proefschrift dat slechts een-derde tot de helft van alle medicatiefouten worden opgemerkt. Een softwareprogramma, een Clinical Desicion Support System (CDSS), dat zorgverleners ondersteunt in de medicatiebewaking blijkt een veelbelovende interventie. Dit proefschrift vormt de basis voor het verder optimaliseren van het CDSS en de implementatie hiervan in de dagelijkse praktijk. Dit onderzoek is financiëel ondersteund door ZonMw (#40-41600-98-9009)

Promotie Dhr. Robert-Jan Schipper, MD

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor: ​

  • prof.dr. R.G.H. Beets-Tan

Co-promotores:

  • dr. M.L. Schmidt
  • dr. M.B.I. Lobbes

Vrijdag 13 november, 14.00 uur

Titel: ‘Exploring innovative nodal imaging and treatment strategies in breast cancer’

Bij patiënten met borstkanker wordt standaard onderzocht of de kwaadaardige tumorcellen zijn uitgezaaid naar de lymfklieren in de oksel. Na een echo van de oksel worden via  een operatie een of meerdere lymfeklieren verwijderd voor dat doel. Dit proefschrift toont onder meer aan dat een contrastversterkte MRI-scan van de oksel een veelbelovend alternatief kan zijn voor het operatief verwijderen van de lymfeklieren.  Als de validatiestudie dit bevestigt, kan een operatie vermeden worden bij 70% van de nieuwe patiënten met borstkanker, omdat zij geen uitzaaiingen in de lymfeklieren hebben.  Ze zouden daarmee ook minder blootgesteld worden aan de mogelijke gevolgen van een operatie in de oksel, zoals problemen met het bewegen van de schouder, een dikke arm door ophoping van lymfevocht of gevoelsveranderingen in de arm.

Promotie Dhr. Peter C.J. Schmeits, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. H. van Loveren

Co-promotor: ​

  • dr. A. Peijnenburg

Vrijdag 13 november, 16.00 uur

Titel: ‘Evaluation of in vitro immunotoxicity tests using transcriptomics’

Peter Schmeits richtte zich op de detectie van stoffen die giftig zijn voor afweercellen. Hiertoe werden verschillende cellijnen in plastic bakjes gekweekt en blootgesteld aan stoffen die wel of niet schadelijk zijn voor afweercellen. Daarna werd het effect op de activiteit van alle genen  (zo’n 22.000 boodschapper-RNAs) gemeten. Dit leidde tot nieuwe inzichten in de werkingsmechanismen van de stoffen. Eerder onderzoek identificeerde een groep van 25 merkergenen die voorspellen of een stof wel of niet schadelijk is voor het afweersysteem. Deze bevinding werd in een nieuw experiment met andere stoffen bevestigd. Deze alternatieve methode kan mogelijk dierproeven vervangen.
Dit onderzoek werd uitgevoerd op het RIKILT Instituut voor Voedselveiligheid in samenwerking met de Universiteit Maastricht.

Promotie Mw. Silvia C. Gómez Soler

Faculty of Humanities and sciences

Promotor: ​

  • prof.dr. J. Dronkers

Co-promotor: ​

  • dr. J. Restrepo

Dinsdag   17 november , 14.00 uur

Titel: ‘Civil conflict and education: how does exposure to civil conflict affect human capital accumulation? Evidence from standardized exit exams in Colombia’ 

Het doel van dit onderzoek is om het verband tussen burgerconflicten en de onderwijsprestaties van studenten die deelnemen aan het formele onderwijssysteem in Colombia, beter te begrijpen met behulp van econometrische tools. Het resultaat suggereert dat studenten die moeilijkheden ondervinden als gevolg van het interne gewapende conflict hun studie succesvol voort kunnen zetten, maar dat ze hiervoor wel speciale follow-up nodig hebben. Beleidsmakers zouden zich in moeten zetten om nieuwe en betere stimulansen te creëren om deze studenten te behouden. De regering moet meer investeren om aan hun specifieke behoeften tegemoet te komen (bijvoorbeeld psychologische hulp, onderwijsmateriaal, speciale therapeutische colleges) en hun academische vooruitgang bij onderwijsinstituten te bewaken.

Promotie Dhr. Shane A. White, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor: ​

  • Prof.dr. F. Verhaegen

Co-promotor: ​

  • dr. B. Reniers

woensdag 18 november 2015, 10.00 uur

Titel: ‘Application of Monte Carlo algorithms to the calculation of dose and RBE for low energy'
 

Promotie Dhr.drs. Ludo I.F. Penning

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores: ​

  • prof.dr. G.H.I.M. Walenkamp 
  • prof.dr. R.A. de Bie

Woensdag 18 november, 12.00 uur  

Titel: ‘The effectiveness of injections in cuffdisorders and improvement of diagnostics’

Promotie Mw.drs. Joy I. Perrier(Double doctoral degree UM –Université Caen Basse Normandie)

Faculty of Psychology and Neuroscience

Promotor: ​

  • prof.dr. J.G. Ramaekers 

Co-promotor: ​

  • dr. M.L. Bocca

Woensdag 18 november, 14.00 uur

Titel: ‘Good night, sleep tight; performance and EEG measures in primary insomnia patients and during sleep deprivation in health volunteers’

Praktijkonderzoek naar de invloed van slaaptekort op rijgedrag is schaars en er is weinig bekend over de effecten van slaaptekort op corticale hersenactiviteit (die gedrag deels kan verklaren) tijdens autorijden in de praktijk. Wat insomnia betreft: het verband ervan met een verslechtering van de prestaties overdag is nog onduidelijk, net als de invloed ervan op corticale hersenactiviteit. Dit proefschrift is erop gericht om de verminderde prestaties overdag en veranderingen in corticale hersenactiviteit te identificeren die in verband worden gebracht met slaaptekort en insomnia, met name tijdens autorijden in de praktijk. Het toont een cumulatief effect van slaapgebrek en taakduureffecten op rijprestaties in de praktijk. Dit kan gevaarlijk zijn voor de rijveiligheid. De resultaten toonden ook aan dat insomnia leidt tot nadelige gevolgen voor de rijprestaties, ten minste bij gebruik van rijsimulators. Ten slotte toont het onderzoek specifieke veranderingen in de hersenactiviteit tijdens het rijden en tijdens het slapen in deze populatie in vergelijking met goede slapers.

Promotie Mw.mr. Samantha Renssen

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Promotor​:

  • prof.mr. C.A. Schwarz

Co-promotor​:

  • dr. J.J. Hamers

Woensdag 18 november, 16.00 uur 

Titel: ‘The turboliquidatie van de Besloten Vennootschap’

Artikel 2:19 lid 4 BW biedt de mogelijkheid een BV te ontbinden zonder vereffeningsprocedure te volgen wanneer de BV ten tijde van de ontbinding geen baten heeft (de turboliquidatie). Direct na de ontbinding houdt de BV op te bestaan. Omdat geen vereffeningsprocedure plaatsvindt, wordt de turboliquidatie gezien als een goedkope en snelle ontbindingswijze. Deze vooronderstelling blijkt echter onjuist te zijn. Daarnaast zijn bepaalde aspecten van de inhoud en uitwerking van de bepaling niet goed doordacht, ondanks dat de turboliquidatie veelvuldig wordt toegepast in de praktijk. Bovendien biedt de turboliquidatie fraudeurs een gelegenheid tot beperking van persoonlijke risico’s, hetgeen noopt tot een wetswijziging.

Promotie drs. Erik Aller

Faculty of Health,Medicine and Life Sciences

Promotores: ​

  • prof.dr. M.A. van Baak
  • prof.dr. H. Kuipers

Donderdag 19 november, 10.00 uur

Titel: ‘Obesity Treatment; evaluation of conservative Treatment strategies’

Promotie Mw.drs. Annemieke Y. Thijssen

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor: ​

  • prof. Dr. A.A.M. Masclee

Co-promotores: ​

  • dr. C.H.M. Clemens
  • dr. D.M.A.E. Jonkers  

Donderdag   19 november, 12.00 uur

Titel: 'Clinical, psychosocial and therapeutic aspects of irritable bowel syndrome - results of cohort studies and a probiotic intervention trial'

Dit proefschrift draait om het Irritable Bowel Syndrome (IBS), waarin angst- en depressieklachten een belangrijke rol spelen. Het toont met name verschillen aan tussen mannen en vrouwen met IBS. Terwijl mannen na behandeling met het probioticum (Yakult®) wel een verbetering van de symptomen lieten zien, scoorden vrouwen een opvallend hoge placeborespons. Daarnaast werden er aanwijzingen gevonden dat bij vrouwelijke IBS-patiënten andere klachten en subtypes op de voorgrond staan en mogelijk ook andere onderliggende mechanismen van ontstaan hebben dan de mannelijke populatie. De verschillen zitten in de serotoninehuishouding en de aanwezigheid van korte-keten vetzuren in de ontlasting. Een en ander hangt mogelijk samen met een andere samenstelling en/of activiteit van de ‘darmflora’. Thijssen pleit dus voor meer aandacht voor man-vrouwverschillen in de patiëntenzorg rond IBS.

Promotie drs. Ramon P.G. Ottenheijm

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores​:

  • prof.dr. G.J. Dinant
  • prof.dr. R.A. de Bie

Co-promotor: ​

  • dr. J.W.L. Cals

Donderdag 19 november, 14.00 uur

Titel: ‘Ultrasound imaging to tailor treatment of shoulder pain in general practice’

Patiënten met schouderpijn hebben geen goede prognose. Helaas kan de huisarts in zijn spreekkamer niet vaststellen wat de onderliggende oorzaak is van schouderpijn. Daarom wordt de behandeling gericht op de klachten en niet op de onderliggende oorzaak. Uit dit proefschrift blijkt, dat huisartsen het diagnosticeren van schouderpijn complex vinden, echografie geschikt is voor het stellen van een diagnose en hier ook frequent gebruik van wordt gemaakt. Echter, indien bij patiënten met een pijnduur korter dan drie maanden de behandeling wordt gericht op de echografische diagnose, lijdt dit niet tot een betere prognose na één jaar. Daarom is het raadzaam dat huisartsen geen echografieën aanvragen bij deze patiënten met schouderpijn.

Promotie Dhr. Alex A. Zwanenburg, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores: ​

  • prof.dr. T. Delhaas 
  • prof.dr. B.W. Kramer 

Co-promotores: ​

  • dr. T.G.A.M. Wolfs 
  • dr.P. Andriessen

Donderdag 19 november, 16.00 uur

Titel: ‘Cerebral and cardiac signal monitoring in fetal sheep with hypoxic-ischemic encephalopathy’

Baby's lopen risico op hersenbeschadiging als gevolg van een ernstig zuurstoftekort tijdens de geboorte. Computers kunnen artsen helpen de conditie van de baby te beoordelen en therapie en interventie door machinaal leren voor te schrijven. Daarvoor moeten computers aspecten interpreteren van cardiale en cerebrale elektrische signalen, oftewel markers. Het is de vraag welke markers bruikbaar zijn om hersenbeschadiging te voorkomen of te diagnosticeren en behandelen. Een aantal markers – zowel nieuw als klinisch in gebruik – werden onderzocht in een model met foetale schapen. Markers werden geanalyseerd en vergeleken en nieuwe computertechnieken voor klinisch gebruik werden ontwikkeld.

Promotie Mw. Simona Vezzoli, MA

Faculty of Humanities and Sciences

Promotor:

  • prof.dr. H. de Haas

Co-promotor: ​

  • dr. M. Siegel 

Vrijdag 20 november, 10.00 uur

Titel: 'Borders, independence and post-colonial ties: The role of the state in Caribbean migration’

Publieke debatten over migratie roepen geregeld op tot verhoogde grenscontroles om te voorkomen dat 'ongewenste' migranten het land binnenkomen. In dit proefschrift worden de invloeden van migratie op grensregelingen en onafhankelijkheid op korte en lange termijn onderzocht in het Caribisch gebied, met name in Guyana, Suriname en Frans Guyana. Dit onderzoek toont aan dat in de periode tussen 1950 en nu grensregelingen en onafhankelijkheid hebben geleid tot onbedoeld sterke, zij het tijdelijke, verhogingen van emigratie, terwijl dergelijke pieken zich niet voordoen wanneer er geen migratiebeperkingen zijn. Op de lange termijn verminderen gesloten grenzen emigratie niet, terwijl open grenzen niet noodzakelijkerwijs leiden tot een zeer hoge migratie, maar vaker tot hogere (circulaire) mobiliteit, inclusief korte bezoeken en remigratie. Daarnaast toont dit onderzoek hoe staten, met name in landen van herkomst, migratie indirect beïnvloeden via verschillende beleidsmaatregelen.

Promotie Mw.drs. Marloes van Onna

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores: ​

  • prof.dr. A.E.R. Boonen
  • prof.dr. R.B.M. Landewé

Co-promotor: ​

  • dr. A. van Tubergen

Vrijdag 20 november, 12.00 uur

Titel: 'Identifying patients with axial spondyloarthritis: On a mission to achieve timely recognition’

Bij patiënten met axiale spondyloartritis (voorheen: ziekte van Bechterew) duurt het gemiddeld negen jaar voordat de diagnose wordt gesteld. Dit proefschrift toont aan dat een MRI-scan van de sacro-iliacale gewrichten (ook wel heiligbeengewrichten) het mogelijk maakt de diagnose axiale spondyloartritis op betrouwbare wijze eerder te stellen. De huisarts speelt een belangrijke rol bij het herkennen en verwijzen van patiënten met mogelijke spondyloartritis naar de reumatoloog. Dit proefschrift laat echter zien dat huisartsen lichamelijke klachten suggestief voor axiale spondyloartritis slechts beperkt herkennen. Onderwijs aan huisartsen over dit ziektebeeld bleek een effectief instrument om herkenning én verwijzing van patiënten met mogelijke spondyloartritis naar de reumatoloog te bevorderen.

Promotie Mw. Andrea C. Broderick, LL.M

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Promotores:

  • prof.dr. L. Waddington 
  • prof.dr. F. Coomans 

Vrijdag 20 november, 14.00 uur

Titel: ‘The long and Winding Road to Equality and Inclusion for Persons with Disabilities; The United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities’

In dit proefschrift worden verschillende aspecten van de gelijkheids- en non-discriminatienormen van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (CRPD) onderzocht. In het proefschrift wordt vooral gekeken naar de manier waarop de gelijkheids- en non-discriminatienormen in het CRPD de participatie en betrokkenheid van personen met een handicap in de maatschappij kunnen vergroten. In het proefschrift wordt ook de taak om personen met een handicap behoorlijk te huisvesten en in het bijzonder de grenzen daarvan, gedetailleerd onderzocht. Het onderzoek biedt ook een raamwerk aan de hand waarvan door staten genomen maatregelen kunnen worden beoordeeld binnen de totale context van de geleidelijke verwezenlijking van rechten van gehandicapten. Ten slotte wordt in het proefschrift onderzocht hoe de gelijkheids- en non-discriminatienormen in het verdrag de fundamentele vormgeving van jurisprudentie en beleidsmaatregelen op het gebied van gehandicapten al hebben beïnvloed en in potentie zouden kunnen beïnvloeden. In zijn geheel wordt in dit proefschrift aangetoond dat het CRPD enorm veelbelovend is voor de toekomstige toepassing van de gelijkheids- en non-discriminatienormen met betrekking tot de rechten van personen met een handicap.

Promotie Mw.drs. Rinske S. Boersma

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor​:

  • prof.dr. H.C. Schouten

Co-promotor: ​

  • dr. K. Hamulyak

Vrijdag 20 november, 16.00 uur 

Titel: ‘Central venous catheters in hematological patients; Risky lifelines ?’

Promotie Mw.drs. Mariëlle A.C. Gelens

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • Prof. dr. J.P. van Hooff

Co-promotores:

  • dr.  M.H.L. Christiaans
  • dr. C.J. Peutz-Kootstra

Dinsdag 24 november, 14.00 uur 

Titel: 'Strategies for improving long-term renal transplant outcome'

Dit proefschrift onderzoekt strategieën om langetermijnuitkomsten van niertransplantatie te verbeteren. Zo bleek na  omzetten van het  immunosuppressivum (een medicijn dat afstoting vermindert of voorkomt), van  cyclosporine naar  tacrolimus, lang na niertransplantatie, het cholesterol, de nierfunctie en de bloeddruk te verbeteren, zonder toegenomen kans op diabetes mellitus. Blootstelling gedurende tien jaar aan tacrolimus leidde niet tot een afname van de nierfunctie na niertransplantatie. Verder bleek dat het toedienen van tacrolimus in combinatie met het middel sirolimus vooral gunstig is bij patiënten met een normale nier ten tijden van transplantatie, resulterend  in minder progressie van interstitiële fibrose en tubulus atrofie (markers voor schade in de getransplanteerde nier) na één jaar en een betere nierfunctie. Tenslotte bleek dat verlies van kleine vaatjes rondom tubuli van de nieren mogelijk een vroege marker van interstitiele fibrose en tubulus atrofie is.

Promotie Dhr. Hendrik J.S. Baier, MSC

Faculty of Humanities and Sciences

Promotor​:

  • prof.dr.ir. R.L.M. Peeters

Co-promotor: ​

  • dr. M.H.M. Winands

Dinsdag 24 november, 16.00 uur

Titel: 'Monte-Carlo Tree Search Enhancements for One-player and Two-player Domains’

Promotie Mw.drs. Inge Schwager

Faculty of Psychology and Neurocience

Promotor: ​

  • prof.dr. F.R. Zijlstra

Co-promotor: ​

  • dr. U.R. Hülsheger

Woensdag 25 november, 12.00 uur

Titel: ‘It’s Not All About Grades: New Perspectives on Graduate Students’ Academic Performance’

Promotie Mw. Jessica M. Alleva, MSc

Faculty of Psychology and Neurocience

Promotores​:

  • prof.dr. A. Jansen 
  • prof.dr. P. Sheeran 

Co-promotor​:

  • dr. C. Martijn

Woensdag 25 november, 14.00 uur

Titel: ‘Body matters interventions and change techniques designed to improve body image’

Veel vrouwen en mannen zijn ontevreden over hun lichaam, met name over hun lichaamsgewicht en -vorm. Dit negatieve lichaamsbeeld kan serieuze gevolgen hebben voor de fysieke en mentale gezondheid. Daarom is het belangrijk om ons af te vragen: Wat kunnen we eraan doen? In dit promotieonderzoek voerde de onderzoeker een meta-analyse uit van bestaande lichaamsbeeldinterventies. Ze concludeerde dat bestaande interventies, helaas, slechts geringe effecten hebben op het lichaamsbeeld. De onderzoeker onderzocht ook nieuwe technieken om het lichaamsbeeld te verbeteren. Ze toonde bijvoorbeeld aan dat het lichaamsbeeld kan verbeteren als mensen zich richten op wat hun lichaam kan doen, in tegenstelling tot hoe het eruit ziet. Financieringsbron NWO-beurs 404-10-118: Novel strategies to enhance body satisfaction, toegekend aan Carolien Martijn.

Promotie Mw. Ayse M. Yüksel, MA

School of Business and Economics

Promotor:

  • prof.dr. A. Riedl

Co-promotores: ​

  • dr. R. Peeters 
  • dr. R. Saran

Woensdag  25 november, 16.00 uur

Titel: ‘Strategic Party Formation on a Circle & The role of Social Proximity in Job Referrals’​

Promotie drs. Stef Zeemering

Faculty of Humanities and Sciences

Promotores​:

  • prof.dr.ir. R.L.M. Peeters
  • prof.dr. U. Schotten
  • dr. R.L. Westra

Donderdag 26 november, 10.00 uur

Titel: ‘Sparse Estimation; applications in atrial fibrillation’​

Het vinden van belangrijke verbanden tussen grote aantallen factoren is een actueel probleem. In dit onderzoek is een wiskundige methode ontwikkeld die met relatief weinig informatie toch de dominante verbanden kan ontdekken tussen een bepaalde uitkomst en vele mogelijke voorspellende factoren, of de belangrijke interacties in een groot complex netwerk. Dit kan door er vanuit te gaan dat van de vele mogelijke verbanden er slechts een paar in werkelijkheid betekenisvol zijn. De methode is onder andere met succes toegepast op het ontdekken van de belangrijke factoren die een rol spelen bij het wel of niet slagen van een behandeling van de hartritmestoornis atriumfibrilleren.

Promotie Mw.drs. Maureen Aarts, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor​:

  • prof.dr. V.C.G. Tjan-Heijnen

Co-promotor:

  • dr. M.A. Joore

Donderdag  26 november, 12.00 uur

Titel: ‘Clinical and economical aspects of chemotherapy in patients with breast cancer’

Promotie drs. Josephus (Joop) H.M. Remmé

Faculty of Arts and Social Sciences

Promotor​:

  • prof.dr. P.M.J.E. Tummers

Co-promotor: ​

  • prof.dr. H,A.G. Braakhuis

Donderdag 26 november, 14.00 uur

Titel: ‘Albertus Magnus en het begrip ‘een’'

De dissertatie gaat over een centraal begrip in de metafysica: ‘een’; een belangrijk onderwerp in de Metaphysica van Aristoteles. De dissertatie bespreekt dit begrip aan de hand van werken van Albertus de Grote (13e eeuw), een van de eerste Middeleeuwse interpretatoren van het denken van Aristoteles en van diens Arabische commentatoren, en combineerde dat met de traditionele (neo-Platoonse) filosofie. Hij heeft grote invloed uitgeoefend op tijdgenoten en latere filosofen/theologen, zoals Thomas van Aquino. Het begrip ‘een’ heeft primair betrekking op de ondeelbaarheid van iets dat bestaat. Verder kan er mee gemeten en geteld worden. Albertus voert het ook terug op de eenheid van God.

Promotie Dhr. Tom H.G.A. Peeters, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. J.A.M. Maarse

Co-promotor: ​

  • dr. M.J. Govers

Donderdag 26 november, 16.00 uur

Titel: ‘Redesigning home care; from a bureaucratic to a socio-technical type of provider organisation’

Thuiszorgorganisaties worden, naast hogere eisen aan hun dienstverlening, geconfronteerd met een toenemende omgevingsturbulentie als gevolg van veranderingen in de langdurige zorg (nieuwe wet- en regelgeving, decentralisatie van verantwoordelijkheden naar gemeenten). Thuiszorgorganisaties zijn zich er in toenemende mate van bewust dat een bureaucratische organisatiearchitectuur de flexibiliteit ontbeert om in te kunnen spelen op deze omgevingsturbulentie en streven naar een socio-technische organisatiearchitectuur, waarin zelfsturende teams  volledige taken en verantwoordelijkheden dragen. Dit proefschrift beschrijft in twee casestudies de effectiviteit van een dergelijke organisatieverandering, waarbij de historie van de organisatie en de gevolgde veranderaanpak en -strategie een belangrijke rol blijken te spelen. Tevens worden organisaties geconfronteerd met externe factoren waaronder een toenemende verantwoordingsdruk vanuit de overheid. Dit proefschrift geeft een aanzet voor effectiever omgaan met externe bureaucratisering, naast het doorbreken van de interne vicieuze cirkel van de bureaucratie.

Promotie Mw. Yvonne Oligschläger, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor​:

  • prof.dr. J. Glatz

Co-promotor: ​

  • dr. D. Neumann
  • dr. J.J.F.P. Luiken

Vrijdag 27 november, 10.00 uur

Titel: ‘Tour d’AMPK: Glycogen-cytoplasmic cycling of AMP-activated protein kinase’

Promotie Mw. K. (Nina) A.P. Wijnands

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor​:

  • prof.dr. W.H. Lamers

Co-promotor​:

  • dr. M. Poeze

Vrijdag 27 november, 12.00 uur

Titel: ‘Arginine and the microcirculation; citrulline as supplement to enhance the NO-production during inflammation’

Promotie Mw.drs. Marijke Vanspauwen

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores: ​

  • prof.dr. C.A. Bruggeman
  • prof.dr. E.F. Wouters

Co-promotor:

  • dr. C.F.M. Linssen

Vrijdag 27 november, 14.00 uur

Titel: ‘Use of molecular techniques in the diagnosis of respiratory diseases’

Afscheidscollege van prof.dr. Bas Mochtar, hoogleraar Cardiothoracale Chirurgie

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Vrijdag  27 november, 16.00 uur

Titel afscheidsrede: 'Ervaringen delen'​