Wetenschapsagenda februari 2012

 

 

Promotie dhr. Burak Can

School of Business and Economics

Promotor:

  • prof.dr. P. J.J. Herings,
  • prof.dr. B. Klaus

Co-promotor:

  • dr. K. Bosmans

Woensdag 1 februari 2012, 16.00 uur

“Essays in Microeconomic Theory”

In dit proefschrift worden drie micro-economische problemen onderzocht volgens een speltheoretische aanpak: 1) de zogenoemde ’roommate markets’, waar mensen met een voorkeur voor elkaar samen in tweepersoonskamers moeten worden ondergebracht, 2) collectief besluitvormingsprobleem, waarbij individuele voorkeuren uit een reeks alternatieven worden samengevoegd tot een sociale voorkeur, 3) ideologische afstanden tussen individuen, waarbij verschillen in individuele voorkeuren worden geanalyseerd. Bij alle drie de genoemde problemen vormen voorkeuren de kern van de toepassingsmethodologie en de aanpak van deze problemen.

 

Trefwoorden:

collectieve besluitvorming, matching theorie, speltheorie, positieve politieke economie

Promotie dhr. Rogier J.E.H. Creemers

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Promotor:

  • prof.dr.mr. A. Kamperman Sanders

“Explaining Audiovisual Media Piracy in China Through The Prism of Media Control”

Dit proefschrift analyseert de oorzaken van mediapiraterij (het illegaal kopieren en vermarkten van films en televisieprogramma's) in China. Piraterij in China wordt voor een belangrijk deel in de hand gewerkt door twee factoren: de beperkte ruimte voor mediavrijheid, waardoor het legitieme aanbod niet voldoet aan de vraag en de structurele problemen van het Chinese staatsapparaat, waardoor het niet de krachten kan bundelen om streng op te treden tegen piraterij. De VS hebben geprobeerd om China ertoe te brengen hun markt voor media verder te openen door middel van de WTO, maar dit is vooralsnog niet gelukt. Piraterij is volgens Creemers niet ‘een slecht iets’: Chinezen kunnen zo immers informatie verwerven waar zij anders geen toegang toe zouden hebben.

 

Trefwoorden:

mediapiraterij, China

Promotie mw. Ellen Dirkx

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. J.F.C. Glatz 

Co-promotores:

  • Dr. J.F.P. Luiken,
  • dr. G.J.J.M. van Eijs

​Vrijdag 3 februari 2012, 10.00 uur

“Protein kinase D: At the crossroad of cardiac function and metabolism”

Hartfalen is één van de belangrijkste doodsoorzaken. Gedurende de laatse jaren wordt hartfalen geassocieerd met metabole veranderingen. Een voorbeeld is de diabete patient; deze heeft vaak te kampen met hartproblemen door een te grote opname van vet in de hartspiercellen. Dit proefschrift onderzoekt hoe in het hart het verband tussen metabolisme en hartfunctie gereguleerd wordt. Er werd een eiwit ontdekt, protein kinase D (PKD), dat andere signaaleiwitten aanstuurt die de substraatbalans (glucose/vet) in het hart regelen. Deze balans is cruciaal voor het behouden van een optimale hartfunctie. Activatie van dit PKD-eiwit leidt tot een stijging van glucose- opname, en beschermt het hart tegen de ontwikkeling van diabetes en hartfalen bij het eten van te vetrijke voeding.

 

Trefwoorden:

hartfalen, metabolisme, PKD-eiwit

Promotie mw.ir. Alma M.A. Mingels

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. M.P. van Dieijen-Visser

Co-promotor:

  • dr. W.K.W.H. Wodzig

​Vrijdag 3 februari 2012, 12.00 uur

”High-sensitivity cardiac troponin assays; Laboratory and clinical aspects”

Een acuut hartinfarct is de grootste oorzaak van overlijden binnen de hart- en vaatziekten. De diagnose hiervan is recentelijk verbeterd door een nieuwe hoogsensitieve meetmethode voor hartspecifiek eiwit (troponine) in bloed. Daarnaast is het door de verbeterde precisie in het lage meetbereik ook mogelijk geworden om het cardiaal riscio voor de toekomst te voorspellen. Bij hartpatiënten en patiënten met terminaal nierfalen blijkt troponine voorspellend voor het krijgen van een hartinfarct. Bij duursporters verlaagt training de stijging in troponineconcentratie direct na intensieve inspanning en dus het risico. Elke meetbare troponineconcentratie lijkt dus geassocieerd met hart- en vaatziekten, waarbij geldt: hoe lager hoe beter.

 

Trefwoorden:

hartinfarct voorspellen, troponine

Promotie drs. Leonardus H.J. Jacobs

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. M.P. van Dieijen-Visser

Co-promotor:

  • dr. W.K.W.H. Wodzig

​Vrijdag 3 februari 2012, 14.00 uur

”The release of cardiac troponin: when, where and how”

Promotie drs. Niclas J. Kilian-Hütten

Faculty of Psychology and Neuroscience

Promotores:

  • prof.dr. E. Formisano;
  • prof.dr. R. Goebel

​Vrijdag 3 februari 2012, 16.00 uur

“Cross-modal effects in the construction of perception”

Promotie mw. Sarah S. Horn

School of Business and Economics

Promotor:

  • prof.dr. M.G. Heijltjes

Co-promotor:

  • Dr. W. van Olffen, (EUR)

Donderdag 9 februari 2012, 12.00 uur

“Competitor recruitment: theory and practice-Based Explorations”

Dit proefschrift onderzoekt de redenen, kenmerken en gevolgen van Competitor Recruitment (CR), het wegkopen van werknemer(s) van rivaliserende bedrijven, vanuit het perspectief van het bedrijf dat de werknemers in dienst neemt. Belangrijke conclusies: CR betreft vaak individuele personen of teams uit midden- of hoger management en specialisten; CR wordt zowel direct als indirect toegepast met de hulp van een bedrijf voor personeelswerving, en CR kan succesvol zijn wanneer het door bepaalde motieven is ingegeven, zoals de noodzaak van industriespecifiek menselijk kapitaal of een snel integratieproces. Of het bedrijf dat op zoek is naar personeel uiteindelijk kan beschikken over de verwachte waarde van het menselijk kapitaal hangt af van de match tussen de geworven werknemer en de nieuwe organisatieomgeving, en de vereiste praktijk voor het inzetten van de werknemer na de aanstelling.

 

Trefwoorden:

competitor recruitment (personeel werven bij concurrenten), arbeidskrachten wegkopen, transfer van werknemers, mobiliteit van arbeidskrachten

Promotie mw.drs. Marjolein Spronk

Faculty of Psychology and Neuroscience

Promotor:

  • prof.dr. C. Kemner 

Co-promotor:

  • dr. L.M. Jonkman

​Donderdag 9 februari 2012, 14.00 uur

“Learning to remember and to forget: Electrophysiological studies on attention-working memory interactions in typical development and ADHD”

Werkgeheugen en aandacht zijn belangrijk in veel verschillende situaties uit het dagelijks leven. Bij het oplossen van een moeilijke rekensom bijvoorbeeld, moeten we informatie kunnen onthouden (de uitkomst van deelsommen) en ons richten op informatie die van belang is (een volgende deelsom) maar andere informatie negeren (afleidende geluiden uit de klas). Dit proefschrift laat zien dat in de adolescentie de onvolwassenheid van deze functies leidt tot slechtere aandachts- en werkgeheugenprestaties. Hersenactiviteit (gemeten met EEG) toont aan dat adolescenten minder goed irrelevante informatie kunnen negeren (en deze onnodig opslaan in het geheugen) en relevante informatie kunnen vasthouden dan volwassenen. Ook adolescenten met ADHD waren hierin net als hun leeftijdsgenootjes met hetzelfde IQ slechter dan volwassenen, maar hadden geen grotere ontwikkelingsachterstand. Verder bleken aandachtsproblemen bij jonge kinderen met symptomen van ADHD een betere voorspeller voor de ontwikkeling van ADHD dan impulsiviteitsmaten.

 

Trefwoorden:

aandacht, ADHD, adolescentie, EEG, ontwikkeling, werkgeheugen

Promotie drs. Lei Wan

School of Business and Economics

Promotores:

  • prof.dr. F.C. Palm,
  • prof.dr. J.R.Y. Urbain

​Donderdag  9 februari 2012, 16.00 uur

“Estimation and Inference in Nonlinear Nonstationary Panel Data Models”

In dit proefschrift lag de nadruk op een ramings- en inferentiemethode voor economische paneldata die observaties bevat over bedrijven of personen die werden geobserveerd gedurende verschillende tijdsperiodes. De studies onderzoeken hoe de klassieke ramingsmethode presteert onder de aanwezigheid van non-lineaire relaties binnen niet-stationaire economische variabelen. Twee soorten non-lineaire functies werden gedifferentieerd: asymptotische homogene functies en integreerbare functies. Zowel in theorie als met simulatiestudies werd aangetoond dat de klassieke non-lineaire kleinste kwadratenschatting goed presteert en dat normale inferentie kan worden uitgevoerd. De theoretische resultaten van dit onderzoek zouden kunnen worden gebruikt in empirisch onderzoek naar economische cycli, imperfecties op de investerings- en kapitaalmarkt, etc.

 

Trefwoorden:

economische paneldata, ramingsmethode

Promotie mw.drs. Petronella C.M. Ackermans

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. V.E.R.M. Visser-van de Walle,
  • Prof.dr. E.A.M. Beuls 

Co-promotor:

  • dr. A. Duits

​Vrijdag 10 februari 2012, 12.00 uur

“Thalamic Deep Brain Stimulation in Tourette Syndrome”

Inauguratie van prof.dr. Frank J.W. Verhaegen

bijzonder hoogleraar Stralingsfysica en Beeldvorming in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Vrijdag 10 februari 2012, 16.30 uur

“A new field in radiotherapy research: Small animal image-guided precision radiotherapy”

Promotie drs. Pieter Goossens

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. J.F.C. Glatz 

Co-promotor:

  • dr. M.P.J. De Winther

​Woensdag  15 februari 2012, 16.00 uur

“A fatal attraction: Macrophage recruitment to the atherosclerotic plaque”

Inauguratie van prof.dr. Sjaak Koenis

bijzonder hoogleraar ‘Sociale Filosofie in het bijzonder de relatie tussen politiek en cultuur’in de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen

Donderdag 16 februari 2012, 16.30 uur

“De democratisering van het ressentiment” (pdf, 60 kB)

Promotie drs. Guy J.A.P.M. Oudhuis

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. C.A. Bruggeman

Co-promotores:

  • Dr. E.E. Stobberingh,
  • dr. A. Verbon (EUR)

Vrijdag 17 februari 2012, 14.00 uur

“Infection prevention in Intensive Care patients: Probiotics compared to antibiotics”

Intensive Care (IC) patiënten zijn zeer kwetsbaar en daardoor vatbaar voor infecties. Preventie van infecties is dus noodzakelijk. Potentieel ziekmakende bacteriën in het maag-darmkanaal zijn een belangrijke bron van infecties. Deze kunnen aangepakt worden door het toedienen van antibiotica (dit wordt selectieve decontaminatie van het maag-darmkanaal (SDD) genoemd) dan wel door probiotica (levende micro-organismen met een gezondheidsbevorderende werking). Beide interventies kennen hun voor- en nadelen. Een directe vergelijking laat zien dat gelijkwaardigheid van het probioticum Lactobacillus plantarum 299/299v ten opzichte van SDD met betrekking tot preventie van infecties niet kan worden aangetoond.
Er kan geen toename in risico op mortaliteit worden aangetoond met dit probioticum.

 

Trefwoorden:

infecties voorkomen op IC, SDD, probiotica

Promotie dhr. Julian I. Borissoff

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. H. ten Cate

Co-promotor:

  • dr. H.M.H. Spronk

​Woensdag 29 februari 2012, 14.00 uur

“The coagulation-inflammation Axis in Atherosclerosis”