Wetenschapsagenda juli 2012

 

 

Promotie mw. Iveta Alexovičová, LL.M

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Promotor:

  • prof. dr. P.L.H. Van den Bossche

Woensdag 4 juli 2012, 14.00 uur

“From hiring to firing”

Dit proefschrift beschrijft, vergelijkt en analyseert het beleid van het Secretariaat van de Verenigde Naties en van de Europese Commissie op het gebied van personeelsaanstelling, -plaatsing en –vertrek. Recente hervormingen hebben geen invloed gehad op het bestaan van het concept van het internationale ambtenarenapparaat in deze instellingen, maar de nadruk ligt nu meer op het garanderen van een minder duur en meer flexibel personeelsbestand. Ondanks het feit dat er nog steeds wordt gewerkt aan het verschaffen van een aantal wettelijke garanties voor de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van personeel, en de voormalige stand van zaken zelfs is verbeterd op een aantal terreinen, stelt dit onderzoek dat de situatie nog niet ideaal is. Een aanbeveling is bijv. dat het VN Secretariaat zijn wettelijke kader voor het garanderen van adequate geografische vertegenwoordiging herziet, en betere kaders voor promotie en mobiliteit invoert. In het geval van de Europese Commissie roept het onderzoek op tot meer transparantie over de facto nationale quota en tot vereenvoudiging van het wettelijke kader voor diverse aanstellingssoorten. Het onderzoek bepleit tevens goede procedures voor de aanstelling van álle VN en EU personeelsleden, en niet alleen voor enkele.

 

Trefwoorden:

beleid Secretariaat van de VN, internationale ambtenapparaat, personeelszaken 

Promotie mw.drs. Carla Haelermans

Faculty of Humanities and Sciences

Promotores:

  • prof.dr. W.N.J. Groot,
  • prof.dr. H. Maassen van den Brink

Co-promotor:

  • dr. J.L.T. Blank, TUD 

Woensdag 4 juli 2012, 16.00 uur

“On the Productivity and Efficiency of Education - The Role of Innovations in Dutch Secondary Education”

Innovatieve scholen presteren in het algemeen beter dan minder innovatieve scholen. Dit proefschrift laat daarnaast zien dat Nederlandse vo-scholen vrij efficiënt zijn (hoewel er grote verschillen zijn tussen scholen) en dat innovaties, de verdeling van financiële middelen en schaalgrootte hier een belangrijke rol in spelen. De efficiëntiescores van scholen verschillen per regio en schooltype. Tenslotte blijkt dat er voor ongeveer een kwart van de scholen nog een flinke verbeteringsslag te maken is. Deze conclusies dragen bij aan de discussie over productiviteit en efficiëntie in het voortgezet onderwijs en de rol van innovaties hierin.

 

Trefwoorden:

vo-scholen, innovatie en productiviteit op voortgezet onderwijs

Promotie mw. Nina Belei, MSc

School of Business and Economics

Promotor:

  • prof.dr. J.G.A. Lemmink  

Co-promotor:

  • prof.dr. S. Ramanathan

Donderdag 5 juli 2012, 10.00 uur

“The best of both worlds? Studies on Healthy Indulgences and Their Effects on Food Intake Control”

Dit proefschrift onderzoekt de effecten van gezonde eetpleziertjes (dit zijn eetpleziertjes die op de verpakking bijv. het volgende beweren: ‘extra antioxidanten’, ‘vetarm’, ‘minder suiker’ of ‘met vitaminen’) op het vermogen van consumenten om hun voedselconsumptie te beheersen. Het onderzoek toont aan dat blootstelling aan eetpleziertjes met functionele meldingen over gezondheid op de verpakking (bijv. ‘met antioxidanten’) leiden tot verminderde consumptie, terwijl blootstelling aan eetpleziertjes waarop hedonistische teksten over de gezondheidseffecten staan vermeld (bijv. ‘vetarm’) verhoogde consumptie stimuleert in vergelijking met een reguliere voedselverpakking zonder meldingen. Deze bevindingen zijn zeer relevant voor de voedselindustrie omdat zij de negatieve gevolgen aantonen van de tegenwoordig populaire strategie van het aanbieden van gezondere alternatieven voor voedingsmiddelen die van nature ongezond zijn, terwijl de eigenschappen die worden benadrukt van functionele aard zijn. De bevindingen kunnen beleidsmakers geruststellen omdat zij aangeven dat niet alle marketingpogingen om gezondere alternatieven te promoten negatieve gevolgen hebben voor de eetpatronen van consumenten. Functionele beweringen over gezondheidseffecten kunnen consumenten immers helpen bij het beheersen van de hoeveelheid die zij eten.

 

Trefwoorden:

gezonde eetpleziertjes, consumptie, zelfbeheersing

Promotie mw.drs. Ingrid Spanjers

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. J.J.G. van Merriënboer,
  • prof.dr. T. van Gog, EUR

Donderdag 5 juli 2012, 14.00 uur

“Segmentation of Animations: Explaining the Effects on the Learning Process and Learning Outcomes”

Animaties worden steeds vaker gebruikt in instructiemateriaal. Segmentatie, het presenteren van animaties in stukjes met korte pauzes ertussen in plaats van één continue stroom van informatie, is één manier om instructieve animaties te optimaliseren voor het leren. In de studies beschreven in dit proefschrift is onderzocht waarom segmentatie het leerproces en leeruitkomsten positief beïnvloedt. Er is gevonden dat de pauzes belangrijk zijn voor de positieve effecten, maar dat het laten zien van hoe de informatie in betekenisvolle stukjes opgedeeld kan worden, mogelijk ook een rol speelt in deze effecten. Verder werd gevonden dat segmentatie van animaties alleen voor beginnende leerlingen gunstig is.

 

Trefwoorden:

animaties, leren, ontwerp van instructiemateriaal

Promotie ms. Esther Schüring, MSc

Faculty of Humanities and Sciences

Promotor:

  • prof.dr. T. Dohmen

Co-promotor:

  • dr. F. Gassman

Donderdag 5 juli 2012, 16.00 uur

“To condition or not – is that the question? An analysis of the effectiveness of conditionally and targeting in social cash transfer programs”

Sociale cash transfers blijken een interessante optie voor het bestrijden van armoede in lage-inkomenslanden. Academici en beleidsmakers voeren controversiële discussies over de vraag of er condities moeten worden gesteld aan het cash geld. Gebruikmakend van uitsluitend hiervoor ontwikkelde experimenten, vragenlijsten en kwalitatieve gegevens maakt deze dissertatie een kritische analyse van de toepasbaarheid van conditionaliteit in de context van lage-inkomenslanden. Met Zambia als case study heeft het onderzoek uitgewezen dat conditionaliteit niet alleen een politiek machtig middel is, maar ook begunstigden sterker maakt en niet zozeer beschermt. Conditionaliteit kent echter een prijs: het veroorzaakt uitsluiting van huishoudens in het programma, verspeelt de effecten van armoedevermindering en overbelast de overheid.

 

Trefwoorden:

sociale cash transfers, lage-inkomenslanden, conditionaliteit

Promotie mw.ir. Margriet Park, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. H. van Loveren

Co-promotor:

  • dr. W.H. de Jong

Vrijdag 6 juli 2012, 12.00 uur

“Nanotoxicology – an in vitro approach”

Nanotechnologie is een technologie waarmee materialen op een schaal van een miljoenste millimeter gemaakt en bewerkt kunnen worden. Op deze schaal krijgen materialen andere eigenschappen die gunstig kunnen zijn, zoals het gerichter afgeven van een medicijn bij het doelorgaan. Het is echter niet bekend of er ook risico’s kleven aan nanomaterialen. Door de grote variatie aan nanomaterialen is het niet haalbaar om ieder nanomateriaal apart te testen op mogelijke risico’s. In dit proefschrift worden manieren gepresenteerd die, na verdere ontwikkeling, de risicobeoordeling van nanomaterialen efficiënter zouden kunnen maken, zoals het gebruik van testen met cellen in plaats van proefdieren, en het gebruik van veiligheidsgegevens van één nanomateriaal voor een ander nanomateriaal.

 

Trefwoorden:

nanotechnologie, risicobeoordeling, nanomaterialen, risico

Promotie mw.drs. Anne van Tuyll van Serooskerken

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. P.M. Steijlen

Co-promotores:

  • prof.dr. J. Frank, Heinrich Heine Universität Düsseldorf;
  • dr. M. van Geel 

Vrijdag 6 juli 2012, 14.00 uur

“Clinical and Molecular genetic studies in the neurocutaneous and cutaneous porphyrias”

Promotie ir. Pim Pullens

Faculty of Psychology and Neuroscience

Promotor:

  • prof.dr. R. Goebel

Co-promotor:

  • dr. A. Roebroeck 

Vrijdag 6 juli 2012, 16.00 uur

“Diffusion Weighted Magnetic Resonance Imaging: Validation, Correction and Applications”

Diffusie-gewogen MRI (DW-MRI) brengt de structuur van de witte stof in de hersenen en verbindingen tussen verschillende hersendelen in beeld. Om deze techniek te kunnen valideren is  een testobject (fantoom) ontwikkeld, waarvan de structuur lijkt op de structuur van de witte stof. Dit fantoom is op de markt gebracht en meer dan 15 universiteiten en ziekenhuizen hebben er inmiddels een in bezit.

Verder is DW-MRI toegepast bij een patiënt met het syndroom van Landau-Kleffner. Hierbij verliezen patiënten door epilepsie in de kindertijd het vermogen taal te gebruiken en verstaan. Door intensieve therapie kan het taalvermogen herstellen. Belangrijke verbindingen voor taalverwerking zien er bij deze patiënten anders uit en de hersenen gebruiken meer visuele informatie in de communicatie.
Het proefschrift beschrijft verder onderzoek in een blindsight patiënt. Hierbij werken de ogen nog, maar wordt visuele informatie niet meer bewust verwerkt. De diepe hersendelen die onbewust emoties en visuele informatie verwerken blijken toch actief. De benodigde hersenverbindingen zijn aangetoond in deze patiënt en waren niet aanwezig in controlepersonen. De patiënt heeft dus nieuwe verbindingen aangelegd.

 

Trefwoorden:

Diffusie-gewogen MRI, syndroom van Landau-Kleffner, blindsight patiënt