Universiteit Maastricht start unieke masterspecialisatie in Quantum Computing

Vanaf volgend academisch jaar biedt de Universiteit Maastricht een specialisatie Quantum Computing aan. De specialisatie is te volgen binnen de masteropleidingen Data Science for Decision Making en Artificial Intelligence. Daarmee is UM de eerste in Nederland.

Quantum computing is een opkomende technologie, waar veel van verwacht wordt. “Zodra quantum-hardware op grote schaal beschikbaar komt, heeft quantum computing de potentie om onderzoek en technologie te revolutioneren”, zegt Georgios Stamoulis, universitair docent bij het Department of Advanced Computing Sciences.

Zodra de hardware beschikbaar komt, zegt Stamoulis. Waarom moeten we dan nu al in de weer met quantum computing? “We kunnen ons maar beter voorbereiden”, antwoordt hij. Quantum Delta NL, het Nederlandse quantum-ecosysteem, werkt daarom samen met Nederlandse universiteiten om specialisten op het gebied van quantum computing op te leiden. De vraag naar specialisten is binnen het opkomende vakgebied al groot. “Bedrijven en onderzoeksgroepen vragen ernaar”, zegt Matúš Mihalák, programmadirecteur van de masteropleidingen die straks de quantumspecialisatie aanbieden. “Ze willen iemand in hun team die kan adviseren over de mogelijkheden van quantum computing in hun organisatie. Denk bijvoorbeeld aan financiële instellingen die meer willen weten over gegevensversleuteling die bestand is tegen quantumtechnologie, of aan wetenschappers die onderzoek doen naar quantum computing.”

Unieke invalshoek
De specialisatie laat masterstudenten straks kennismaken met realistische en theoretische mogelijkheden van quantumcomputers. Studenten leren algoritmes maken voor quantumcomputers en leren hoe ze deze kunnen inzetten voor quantum-kunstmatige intelligentie, machine learning, cryptologie en digitale veiligheid. De specialisatie is te volgen voor studenten van de masterprogramma’s Artificial Intelligence en Data Science for Decision Making. Binnen Nederland zijn dat de enige twee opleidingen in hun vakgebied die de aan Quantum Delta NL gelieerde specialisatie zullen aanbieden.

Samenwerking
Met de specialisatie bouwt de Universiteit Maastricht verder aan haar activiteiten op het gebied van quantum computing. De UM was er op dat vlak al in een vroeg stadium bij. Zowel het Department of Advanced Computing Sciences als het Department of Gravitational Waves & Fundamental Physics werken samen binnen Quantum Computing @ UM , dat meewerkt aan nationale en internationale vraagstukken rondom de inzet van quantum computing voor de Einstein Telescope en het LHCb-experiment bij CERN. De Universiteit Maastricht is daarnaast één van de samenwerkende universiteiten binnen het Quantum Delta NL-programma.

Lees meer over de specialisatie

Lees meer over de Master Artificiële Intelligentie

Lees meer over de Master Data Science and Decision Making

Lees ook