Landelijk platform voor bedreigde wetenschappers

Wetenschappers krijgen regelmatig te maken met bedreiging, intimidatie en haatreacties. Daarom lanceren de Universiteiten van Nederland (UNL), NWO en KNAW op 7 november 2022 het platform WetenschapVeilig. Het platform fungeert als aanspreekpunt voor wetenschappers die bedreigd of geïntimideerd worden en geeft advies over de beschikbare hulp en ondersteuning, ook binnen de eigen organisatie van de wetenschappers. Wetenschappers die bedreigd of geïntimideerd worden, kunnen er bovendien 24 uur per dag terecht voor hulp. 

Met het nieuwe meldpunt maken universiteiten het voor bedreigde wetenschappers gemakkelijker om de beschikbare hulp te bereiken, ook binnen hun eigen instelling. Daarnaast is er een 24/7 meldkamer waar wetenschappers in geval van urgentie telefonisch terecht kunnen. Op de website zijn ook nuttige adviezen te vinden voor wetenschappers, werknemers en werkgevers. De universiteiten en deelnemende instellingen monitoren de meldingen die via WetenschapVeilig binnenkomen en gaan ook intensiever samenwerken en hun expertise rond dit thema delen.

Melden van intimidatie of bedreiging

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) die te maken krijgen met intimidatie of bedreiging, kunnen tijdens kantooruren via e-mail of telefoon contact opnemen met het Concerns & Complaints Point (CCP) van de UM. Daarnaast kunnen UM-wetenschappers ook op wetenschapveilig.nl een melding doen, die beveiligd wordt doorgestuurd naar het CCP. Het CCP neemt vervolgens binnen één werkdag contact op met de melders, om te kijken welke hulp passend en mogelijk is. WetenschapVeilig voorziet daarnaast in de mogelijkheid om 24/7 telefonisch melding te doen van bedreiging of intimidatie.  

De Universiteit van Maastricht vindt het belangrijk dat medewerkers altijd melding doen bij bedreigingen en intimidaties en biedt daarbij de steun en hulp die nodig is.


 

wetenschapveilig

Lees ook