UM, CBS en RUG werken samen aan Privacy Preserving Techniques

Naar een verantwoorde koppeling van onderzoeksdata

Onze samenleving is in toenemende mate ‘datagestuurd’. Gegevens uit verschillende bronnen worden gecombineerd om tot nieuwe inzichten te komen, of om het effect van beleid te meten. Het kunnen combineren en analyseren van gegevens uit verschillende bronnen is voor zowel de wetenschap, het bedrijfsleven als voor de overheid van grote waarde. Echter, wet- en regelgeving stelt eisen aan het verwerken en delen van dergelijke vaak gevoelige persoonsgegevens.

Het CBS, de Rijksuniversiteit Groningen, en de Universiteit Maastricht doen daarom gezamenlijk onderzoek naar een verantwoorde wijze van analyseren van verspreide onderzoeksdata met behulp van Privacy Preserving Techniques.

Doel van deze samenwerking is om innovatieve benaderingen (technisch, organisatorisch, juridisch en anderszins) te ontwikkelen om data die zich bij verschillende bronnen bevindt, te ontsluiten, te koppelen en te aggregeren tot informatie, die niet op een andere wijze verkregen had kunnen worden. Uitgangspunt hierbij is dat de brondata bij de leverende partij blijft, en het gebruik van gegevens enerzijds antwoord geeft op de onderzoeksvraag en anderzijds plaatsvindt binnen het kader van de privacywetgeving (oa. AVG en CBS-wet, onder andere).

Wat zijn Privacy Preserving Techniques?

Privacy Preserving Techniques zijn technieken waarmee analyses op privacygevoelige data worden uitgevoerd, zonder dat partijen inzicht hebben in die privacygevoelige data zelf en zonder dat de privacygevoelige data de eigen organisatie verlaten.

In de whitepaper ‘Privacy Preserving Techniques’ worden vijf technieken beschreven.

  1. De hulp van een Trusted Third Party (TTP), 
  2. Secure multiparty computation (SMC), 
  3. Trusted execution environments (TEE), 
  4. Rekenen met versleutelde gegevens (homomorphe encryptie), 
  5. Gepseudonimiseerd datadelen 

Voor meer informatie, zie de websites van de RUG en het CBS.

Lees ook

  • Vorig jaar september is de samenwerking bekrachtigd tussen het project ‘DATASET’ van het Noord-Limburgse Fieldlab TISL en Logistiek Digitaal (onderdeel van het DIL programma). Namens het DATASET onderzoeksteam overhandigde Gerwin Zomer op vrijdag 12 juli het evaluatierapport van de Digital Readiness...

  • De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft dr. Marieke Hopman en dr. Guleid Jama financiering toegekend voor hun nieuwe onderzoeksproject CHILD-WAR. 

  • YUFE is thrilled to announce that its student program, the YUFE Student Journey, evolves into OpenYUFE, enabling students to apply all year long.