Update #20 COVID-19

In deze update staan we uitgebreid stil bij een aantal vraagstukken die spelen rond de voortgang van onderzoek aan de Universiteit Maastricht. Verder vind je links naar de nieuwste ‘Martins blog’ en naar het webinar dat het College van Bestuur dinsdag gaf.

  LET OP: deze updates kunnen dus verouderde informatie bevatten. Lees de meest actuele informatie.


Update #20: 25 maart 2020, 17.20 uur

Onderzoeksubsidies en financiering

Door de coronacrisis is het momenteel lastig voor onderzoekers om subsidieaanvragen op tijd in te dienen of aan voorwaarden en verplichtingen van lopende onderzoeksprojecten te voldoen. Subsidieverstrekkers hebben bovendien veel moeite met het behandelen van zowel nieuwe als lopende aanvragen. Daarom komen verschillende verstrekkers met maatregelen en richtlijnen, waarin uitstel wordt gegeven voor subsidierondes.

De belangrijkste maatregelen van NWO en de Europese Commissie zijn hieronder beschreven.

Subsidierondes NWO

Voor het indienen van lopende en aankomende financieringsrondes heeft NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) op 17 maart 2020 de richtlijn ‘Uitstel van het primair proces’ opgesteld. Samengevat betekent deze richtlijn het volgende:       

Interviewrondes van lopende subsidies die vóór 1 mei gepland zijn, worden opgeschort;

Voor lopende rondes worden de deadlines verruimd;

Voor aankomende subsidierondes, waarvoor de indieningsdeadline nog niet is gepasseerd (bv. Vici) zal de gehele planning van de ronde (vooraanmelding, uitgewerkte aanvraag, weerwoord en interviews) met een maand worden uitgesteld;

Voor subsidies waarvoor een consortium gevormd moet worden en/of waarvoor cofinanciering nodig is (bijvoorbeeld NWA-ORC) worden de aankomende en lopende subsidierondes tot nader bericht uitgesteld en één maand na opschorting van de landelijke maatregelen weer opgestart.

Voor meer informatie over de NWO-richtlijn en voor verdere updates kun je terecht op de NWO-website. Voor ZonMw aanvragen die niet onder NWO vallen, kun je de ZonMw-website raadplegen.

Subsidierondes Horizon 2020

Alle Horizon 2020 calls waarvan de deadlines in de periode tussen 18 maart en 15 april vallen, worden uitgesteld. Voor de Innovative Medicines Initiative (IMI) en European Innovation Council (EIC) is er geen uitstel. De overmachtsclausule voor lopende projecten blijft van kracht. Voor meer informatie over de nieuwe (uitgestelde) deadlines kun je op de Horizon 2020-portal terecht.

Lopende onderzoeksprojecten

De coronacrisis grijpt ook in op lopende onderzoeksprojecten. Door het sluiten van laboratorium-faciliteiten en omdat onderzoekers gedwongen thuisblijven zijn onderzoeksprojecten die on site plaatsvinden stilgelegd. Denk daarbij aan onderzoek met proefpersonen of waarvoor medewerkers aanwezig moeten zijn, of onderzoek dat veldwerk betreft. De vertragingen die hierdoor worden opgelopen, hebben niet alleen grote gevolgen voor het onderzoek zelf maar ook voor onderzoekers persoonlijk. Deze knelpunten en de gevolgen daarvan worden momenteel in kaart gebracht voor de lopende projecten.

Het CvB en alle faculteiten zijn momenteel aan het bekijken hoe er kan worden omgegaan met deze knelpunten. Ook in VSNU-verband is hier aandacht voor. Wij verzoeken iedereen knelpunten door te geven aan de beleidsmedewerkers onderzoek van hun faculteit. Dan krijgen we snel goed zicht op mogelijke gevolgen voor het onderzoek of de arbeidsrechtelijke status.

Collectebusfondsen

De twee grootste Nederlandse collectebusfondsen KWF en de Hartstichting hebben voor onderzoek de volgende statements uitgebracht. Voor meer informatie raadpleeg hun website.

Wij zullen de komende periode nieuwe updates blijven verstrekken vanuit de faculteiten, via de vice-decanen onderzoek en de beleidsmedewerkers onderzoek.

Martins blog, nr 3

Op persoonlijke titel plaatst Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur, kanttekeningen bij het vele nieuws over de coronacrisis. Vandaag zijn derde blog: 'How to deal with physical distancing - tips from outer space' (‘Hoe om te gaan met afstand houden – tips uit de ruimte’).

Webinar College van Bestuur

Er leven vele vragen bij de universitaire gemeenschap. Een aantal daarvan hebben Martin Paul, Rianne Letschert en Nick Bos van het College van Bestuur dinsdagmiddag tijdens een webinar proberen te beantwoorden. Daarbij stonden ze ook stil bij hun eigen beleving van deze bijzondere dagen en weken. Wil je het webinar nog eens terugkijken? Dat kan hier.

Houd je thuiswerkplek cyber-safe!

In eerdere updates gaven we al adviezen om thuis-PC’s, laptops en tablets veilig te houden. Voor een veilige werkplek is het noodzakelijk dat alle apparaten regelmatig beveiligingsupdates krijgen: voor het besturingssysteem, via antivirussoftware etc.

Normaal gesproken wordt dit door het apparaat zelf ‘geregeld’, telkens als het opgestart wordt. Daarom is ons dringende advies om je apparaten uit te zetten (Shut down, niet Hibernate!) aan het eind van de dag.

Voor medewerkers die thuis werken met een UM-laptop is een aanvullende stap van groot belang, omdat deze laptops hun beveiligingsupdates ophalen van servers op het UM-netwerk. Maak daarom regelmatig verbinding met het UM-netwerk door middel van VPN!

De VPN-software is veilig, mits je die downloadt van de juiste UM-websites: https://vpn.maastrichtuniversity.nl

Kijk voor meer advies over cyber-security op https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/cyber-security

 

Lees ook

  • Op 25 oktober 2023 wordt voor de vijfde maal de Marc Cornelissen Brightlands Award uitgereikt. Tot 15 juni kunnen kandidaten zich hiervoor aanmelden. De award richt zich op iedereen in de grensregio Nederland-Duitsland-België, die bezig is aan een droom om de circulaire transitie te versnellen. Aan...

  • Zelfstandig besluiten nemen bij vergelijkbare situaties doen computers al volop. Maar kunnen zij ook kennis toepassen op nieuwe feiten? Mark Winands, de kersverse hoogleraar Machine Reasoning bij het Department of Advanced Computing Sciences (DACS), ontwikkelt rationeel handelende computerprogramma...

  • Zou het milieu erbij gebaat zijn als we plastic vervangen door papier of glas? Nee, is het verrassende antwoord van Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics. Zij pleit voor een alternatieve aanpak, gericht op meer bewustwording en kennis op het gebied van recycling.