Eerste actie UM Crowd

Minervalia: 177 km en 12.500 euro verwijderd van Maastricht

Een klein boek van grote waarde, dat is ‘Minervalia’. Het is namelijk de oudste in Maastricht gedrukte komedie. Onder het motto ‘cultuur uit Maastricht, hoort in Maastricht’ willen de Universiteitsbibliotheek Maastricht en het Universiteitsfonds Limburg dit zeldzame werk terugbrengen naar haar roots. Daarom is een speciale crowdfundingactie gestart.

Stel je voor: het is 1554 en je werkt als drukker. De verslechterde economische omstandigheden van je eerste woonplaats, Leuven, hebben je naar Maastricht gebracht. In deze stad hoop je meer werk te vinden, maar ook dat valt nog niet mee. Honderden jaren na je dood blijkt echter dat jij in Maastricht in ieder geval aan de wieg hebt gestaan van iets unieks: het boek ‘Minervalia’. Een ode aan Minerva, godin van onder meer wijsheid en kunst, die mensen aanspoort aan tot voortreffelijkheid, deugdzaamheid en excellentie.

‘Missie Minervalia’

Bovenstaande overkwam drukker Jacob Baethen. Het door hem gedrukte werk ‘Minervalia’ is uniek. Het is immers een eeuwenoud, echt Maastrichts drukwerk met een uitzonderlijke typografie. Wereldwijd zijn er op dit moment nog maar vijf exemplaren van dit werk beschikbaar. Eén exemplaar is echter wel opvallend dicht bij Maastricht; het bevindt zich op 177 kilometer van de stad, in een antiquariaat in Houten. Dit antiquariaat heeft het boek aangeboden aan de Universiteitsbibliotheek Maastricht. Voor een korte tijd is het tarief gereduceerd; er is 12.500 euro nodig. Je begrijpt: ‘Missie Minervalia’ is een feit!

- tekst gaat verder onder de video -

Milou Schreuders and Susanne Snijders (text)

Crowdfundingcampagne

‘‘Als conservator van de Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht, vind ik het fantastisch als het ons lukt ‘Minervalia’ terug te halen naar Maastricht!’’ vertelt Odin Essers van de Universiteitsbibliotheek Maastricht enthousiast. Daarom heeft de bibliotheek samen met het Universiteitsfonds Limburg een crowdfundingcampagne opgezet via UM Crowd. Dit is het nieuwe online crowdfundingplatform van de Universiteit Maastricht. ‘‘Met iedere donatie komt het boek weer een kilometer dichter bij huis,’’ aldus Essers. ‘‘Liefhebbers van cultureel erfgoed mogen het zeker niet missen.’’

Niet achter slot en grendel

Je vraagt zich misschien af: wat gaat er met ‘Minervalia’ gebeuren wanneer het is aangeschaft? Het is een zeldzaam boek; verdwijnt het dan niet in een kluis? Odin Essers: ‘‘We willen ‘Minervalia’ vooral laten rondreizen door en tentoonstellen in de regio. Op deze manier brengen we het culturele erfgoed bij iedereen - dus ook bij jou. Daarnaast zetten we dit werk in voor onderwijs en onderzoek aan de Universiteit Maastricht. Ondertussen vormt de Universiteitsbibliotheek Maastricht een veilige thuisbasis. Komt ‘Minervalia’ terug, dan wordt dit het oudste stuk uit de Bijzondere Collecties van de bibliotheek!’’

Een volle agenda

Odin heeft nog een laatste argument dat het publiek moet overtuigen om bij te dragen aan ‘project Minervalia’. Hij zegt: ‘‘Mensen keren vaak terug naar hun geboorteplaats om daar te rusten. Waarom geldt dat niet voor dit eeuwenoude boek?’’ Een argument dat inderdaad best hout snijdt. Al is het maar afwachten of ‘Minervalia’ die rust wel krijgt wanneer het de crowdfunders lukt om het werk terug te halen. De agenda van dit bijzondere boek lijkt immers aardig vol te lopen...

Op 15 maart gaat de crowdfundingcampagne rondom ‘Minervalia’ live. De aftrap vindt plaats tijdens de Maastricht Antiquarian Book and Print Fair. In de weken daarna volgen er diverse acties en berichten via (sociale) media in de stad. Kijk op www.umcrowd.nl voor meer informatie en het laatste nieuws over ‘Minervalia’ en de campagne. Via deze website kunnen mensen ook bijdragen aan het project.

Odin Essers

Odin Essers, conservator van de Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht

Lees ook

  • In de nota van wijziging Belastingplan 2019 heeft de staatssecretaris van financiën aangekondigd dat de verkorting van de 30% regeling van 8 naar 5 jaar alsnog een periode met overgangsrecht krijgt. De nieuwe duur van de regeling hangt af van de huidige einddatum.

  • Van 10 t/m 15 september 2018 werd voor het eerst de grensoverschrijdende en multidisciplinaire Euregio Summer School in de Euregio Maas-Rijn georganiseerd. 45 studenten van universiteiten en hogescholen en vertegenwoordigers van alle kennisinstituten uit de euregio kwamen bijeen met één doel: het...

  • De Staatssecretaris van Financiën heeft Kamervragen beantwoord over een bericht in het Financieele Dagblad ‘Belastingwijziging benadeelt grensarbeiders uit België en Duitsland’ van 12 december 2017 waarin werd gerefereerd naar het rapport ‘Grenswerkers in Europa’.