Costas Georgiades, masterstudent Globalisation & Law:

“Ik heb ver weg van huis een thuis gevonden”

“Ik ben geboren in Zuid-Afrika, mijn moeder komt uit Taiwan en ik ben opgegroeid op Cyprus. Met zo’n achtergrond, plus de vele internationale uitwisselingen die ik tijdens de middelbare school deed, lag het best voor de hand om in het buitenland te gaan studeren.”

CostasGeorgiades

Waarom Maastricht?
“De meeste Cyprioten gaan naar Groot-Brittannië of Griekenland als ze in het buitenland willen studeren, maar ik wilde ergens heen waar het helemaal onbekend voor me was. Ik ontmoette mensen die positief waren over hun studie in Maastricht en hier vond ik de bachelor European Law School: een kwalitatief goede opleiding en Engelstalig.”

Hoe vind je het tot nu toe?
“De hele ervaring heeft mijn verwachtingen overtroffen. Als je me vijf jaar geleden had verteld dat ik vandaag nog steeds in Maastricht zou zijn, had ik je niet geloofd. De gemeenschapszin hier is geweldig; binnen de universiteit ben je geen nummer en je maakt heel makkelijk nieuwe contacten. Soms mis ik het weer en het eten van Cyprus wel, maar buiten dat, heb ik hier ook echt een thuis gevonden.”

Komen je nieuwe vrienden voornamelijk uit je thuisland?
“Nee, integendeel. Toen ik hier kwam waren we met ongeveer tien Cyprioten aan deze universiteit en dat aantal is de afgelopen jaren wel gegroeid. Maar ik heb nooit de behoefte gehad om alleen met hen op te trekken. Als je naar het buitenland gaat, moet je het maximale uit de ervaring halen en dat betekent in dit geval jezelf blootstellen aan andere culturen en mensen. In mijn eerste jaar woonde ik in een huis met een Braziliaan, een Maleisiër en een Japanner. Dat zijn nu goede vrienden van me. De Braziliaan kwam zelfs terug gevlogen voor mijn bachelor-diploma-uitreiking vorig jaar.”

Hoe zie je de ‘International Classroom’ in Maastricht?
“Dat is de plek waar je nieuwe vrienden maakt. Het is een plek waar je in aanraking komt met verschillende werkelijkheden en perspectieven, zowel academisch al sop sociaal vlak. Als de sfeer informeel is en de mensen ruimdenkend, en dat zijn de meesten in Maastricht, werkt het echt. Je maakt contact met elkaar en je hoort zienswijzen op hoe je een probleem aanpakt die je nooit had verwacht. Mensenrechten kunnen voor mij bijvoorbeeld een heel andere betekenis hebben dan voor iemand uit China, of Duitsland. Of de vraag of de boerka strafbaar moet worden gesteld. Onbewust ontwikkel je vaardigheden die volgens mij goed van pas komen in je carrière later.”

 Waarom denk jij dat het belangrijk is voor een Nederlandse universiteit om buitenlandse studenten te hebben?
“Ik denk dat universiteiten een belangrijke rol spelen in de hedendaagse samenleving, gezien de opkomst van het populisme, extremisme en dergelijke. Door een internationale universiteit te zijn, kun je volgens mij een positieve invloed hebben op deze uitdagingen. Want op een kleinere schaal laat je zien dat het mogelijk is om vreedzaam samen te leven met behoud van je eigen identiteit.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“In de zomer van 2018 hoop ik mijn masterdiploma te halen. Ik heb veel naast mijn studie gewerkt, voor de rechtenfaculteit, het organiseren van de Ambassador Lecture Series voor studenten en nu voor de afdeling Academic Affairs van de universiteit. Ik heb het heel goed naar mijn zin in Maastricht en ik zou graag zo lang mogelijk willen blijven, om iets terug te doen voor de universiteit die me zoveel heeft gegeven.”
 

Door: Femke Kools

Lees ook

  • Met de dit jaar gestarte bachelor Computer Science versterkt de Universiteit Maastricht zijn positie verder als bèta-universiteit. De belangstelling voor de nieuwe opleiding was boven alle verwachting: zo’n 300 studenten uit alle hoeken van de wereld gingen in september aan de slag. “De...

  • De gezondheidszorg wordt geconfronteerd met beperkte middelen. Zonder slimme innovatie komt de kwaliteit van zorg voor alle patiëntengroepen in gevaar. Jessica Storm, alumna van de masteropleiding Healthcare Policy Innovation and Management, deed onderzoek naar de kosteneffectiviteit van...

  • Waren je examens voor jou echt een fluitje van een cent? Was je goed voorbereid en had je genoeg tijd over? Dan zal het werk van Anique de Bruin je leven niet veranderen. Maar voor alle anderen biedt de hoogleraar Self-regulation in Higher Education nuttige inzichten en hulpmiddelen. Samen met een...