UM student wint publieksprijs op de Student Research Conferentie

Afgelopen week heeft Nousjka Vranken, student Gezondheidswetenschappen, een publieksprijs gewonnen met de presentatie van haar bacheloronderzoek tijdens de Student Research Conference in Nijmegen. In haar scriptie evalueerde Nousjka een nieuwe methode om de doorbloeding te meten bij borstreconstructies met eigen weefsel. “Ik vond het vooral erg leuk om te merken dat dit onderzoek gewaardeerd wordt door een breder publiek.”  

Britta Wielaard
Student Research Conferende Audience Award Nouska Vranken

Maatschappelijk relevant

De Student Research Conference is een wetenschappelijke conferentie voor bachelorstudenten uit Nederland en Vlaanderen. De auteurs van beste onderzoekspapers worden uitgenodigd om hun onderzoek te presenteren. In vier categorieën worden twee prijzen vergeven: voor beste onderzoek en een publieksprijs voor het onderzoek met de hoogste maatschappelijke relevantie. Met haar onderzoek wist Nousjka de publieksprijs in de categorie Geneeskunde en Gezondheid in de wacht te slepen.  

“Tijdens mijn presentatie heeft een jury besloten dat ik tot de top 3 van de categorie Geneeskunde en Gezondheid behoorde. Tijdens het slot van de conferentie mocht ik een pitch van twee minuten geven waarin ik moest uitleggen waarom het project sociaal en maatschappelijk relevant is. Het publiek kon real-time stemmen via een app. Tussen de stemmers zaten ook mensen die niet per se geïnteresseerd waren in medische en technische onderwerpen. Wat ik vooral heel leuk vond, was dat mijn onderzoek ook die mensen aanspreekt.” 

Borstreconstructie 

Nousjka evalueerde een methode om doorbloeding te meten bij vrouwen die een borstreconstructie hebben gehad. “Op dit moment worden er veel borstreconstructies gedaan met weefsel uit de buikwand. Dat weefsel goed doorbloed blijven, want anders sterft het af. Ik heb een methode onderzocht waarmee de borst na de operatie in de gaten kan worden gehouden. Deze werd al gebruikt in de hartchirurgie, maar was nog niet eerder op deze manier toegepast. Het blijkt een makkelijke, pijnloze en effectieve methode te zijn om problemen in de doorbloeding vroegtijdig op te sporen.” 

Breed publiek 

Naast de award ontvangt Nousjka  700 euro aan prijzengeld. Wat ze daarmee gaat doen? “Daar heb ik nog niet echt over nagedacht, maar een van de belangrijkste laatste stappen in een onderzoek is het onder de aandacht brengen bij een groter (vak)publiek. Dat heb ik natuurlijk gedaan via deze conferentie, maar er worden ook een aantal belangrijke conferenties in het buitenland georganiseerd. Wellicht kan ik het geld daarvoor gebruiken.”  

Lees ook

  • Hoogleraar Machteld Marcelis kan haar werk aan de Universiteit Maastricht voortzetten. Onafhankelijk onderzoek door bureau BING in opdracht van het universiteitsbestuur laat zien dat er geen aanwijzingen zijn van sociale onveiligheid binnen sectie Psychiatrie van de vakgroep Psychiatrie &...

  • Jérôme Lock-Wah-Hoon, een alumnus uit 2018 van het masterprogramma Global Health (GH), begon het programma als bachelor Biomedical Sciences met hands-on ervaring in mondiale gezondheid. Tussen zijn bachelor- en masteropleiding was Jérôme actief als medisch laboratoriumtechnicus in Sierra Leone, waar...

  • De masteropleiding Work, Health and Career (WHC) sloeg de handen ineen met het Nederlandse initiatief 'NL werkt aan werk' om een mini-hackathon te organiseren. Het doel van de hackathon was om studenten, werkgevers, werklozen en arbeidsmarktprofessionals samen te brengen om te brainstormen over...