Prof. dr. Marjolein Drent Officier in de Orde van Oranje Nassau

Marjolein Drent, UM-hoogleraar interstitiële longaandoeningen (ILD) en als longarts verbonden aan het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, is oprichter en kartrekker van de ild care foundation.

Deze stichting houdt zich sinds tien jaar bezig met het verzorgen van voorlichting, onderwijs en multidisciplinair onderzoek gericht op ILD. Dit zijn relatief onbekende en zeldzame longaandoeningen, die kunnen ontstaan doordat schadelijke stoffen via inademing of de bloedbaan de longen bereiken. Doordat weinig mensen weten wat dergelijke longziekten inhouden, is het voor patiënten moeilijk uit te leggen wat ze doormaken en wat de ziekte inhoudt.

Tijdens het jubileumsymposium van de ild care foundation sprak Gerrie Ligtelijn-Bruins, locoburgemeester van Ede, na het roemen van Drent’s inspanningen voor de foundation en door haar verrichte wetenschappelijk onderzoek, de woorden “Het heeft Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Alexander dan ook behaagd…” en spelde zij een verbaasde en geëmotioneerde Drent het lintje op.

Lees ook

  • Karlien Strijbosch deed promotieonderzoek naar Senegalese migranten die onvrijwillig terugkeerden na een verblijf in Europa. Ze liep aan tegen muren van zwijgzaamheid, wantrouwen en schaamte. Een gesprek met Karlien Strijbosch en haar promotor Valentina Mazzucato over een onderzoek dat noodzakelijke...

  • Samen met jou stellen wij een uniek programma op maat samen, waarbij we rekening houden met ieders wensen en behoeften.

  • Na jaren van turbulentie, heeft het leven van alumna Lea Vink een vlucht genomen in Wenen. Ze kan er nieuwe stappen zetten in haar loopbaan op het kruispunt van luchtvaart en organisatiepsychologie. Ook op persoonlijk gebied lacht het geluk haar toe sinds haar transitie van man naar vrouw.