Department of Advanced Computing Sciences

KE@Work: informatie voor studenten

 

Ben je student aan de bacheloropleiding Data Science and Artificial Intelligence? Gaat het eerste jaar je goed af en ben je op zoek naar een extra uitdaging? KE@Work biedt je de mogelijkheid om de kennis die je opdoet tijdens je studie direct in de praktijk te brengen bij een bedrijf of organisatie in de regio! Hierdoor krijg je zowel waardevolle academische als praktijkervaring.

In plaats van de gebruikelijke groepsprojecten in jaar 2 en 3, krijg je de kans om twee dagen per week te werken bij een partnerbedrijf van KE@Work. Dit betekent dat je de helft van je tijd op de universiteit doorbrengt en de andere helft bij een bedrijf aan de slag gaat. In het tweede deel van het derde jaar schrijf je ook je bachelorscriptie bij dit bedrijf. Als beloning voor je inzet ontvang je een vaste vergoeding. Bovendien verdien je 36 studiepunten, die meetellen voor je reguliere bachelorprogramma.

Waarom KE@Work?

Doe relevante werkervaring op voordat je afstudeert
Maak kennis met de lokale arbeidsmarkt voor Data Science- en AI-gerelateerde functies
Echt werk, echt geld: KE@Work-studenten ontvangen een maandelijkse vergoeding

Benieuwd? Lees verder! Voor meer informatie kun je altijd een e-mail sturen naar kework@maastrichtuniversity.nl. Daarnaast ben je van harte welkom aan te sluiten bij de informatiesessies die plaatsvindt in de eerste periode van jaar 1.

In deze video deelt Mediaan, een partnerbedrijf van KE@Work, hun ervaringen met KE@Work.

Ook een aantal KE@Work-studenten vertellen meer over hun hun ervaringen: "Je kunt de dingen die je op de universiteit leert combineren, implementeren en zien hoe het werkt in de praktijk.”

 

DKE graduation 2019 - KE@Work

Hoe meld ik me aan voor KE@Work?

KE@Work is een honoursprogramma dat extra uitdaging biedt aan studenten in de bachelor Data Science and Artificial Intelligence. Omdat KE@Work extra inzet vergt (ongeveer één extra dag per week), beoordelen we vooraf aan de hand van je cijfergemiddelde of je dit aan zou kunnen. Als je in het eerste semester van het eerste jaar gemiddeld hoger dan een 7,5 gescoord hebt, kun je je aanmelden voor KE@Work.

Na het aanmelden, doorloop je een aantal stappen voordat je aan de slag gaat als KE@Work student. Denk hierbij onder andere aan een paar gesprekken en workshops. Hieronder vind je een overzicht van dit proces:

KE@Work: van aanmelding tot je eerste werkdag

Jaar 1, Periode 3
Aanmelden voor KE@Work

KE@Work kennismakingsgesprek

Jaar 1, Periode 4

We willen je leren kennen, en jij hebt ongetwijfeld ook vragen voor ons. Daarom nodigen we je uit voor een gesprek van 10 minuten zodat we het kunnen hebben over je cijfers en motivatie. Op basis hiervan bepalen we of je door kan naar de volgende fase

KE@Workshops

Jaar 1, Periode 4 en 5

To prepare you for KE@Work, we offer a sequence of four mandatory workshops of two hours each:

  1. KE@Workshops
    Om je klaar te stomen voor KE@Work, volg je vier verplichte workshops van elk 2 uur.
     
  2. Workshop #1: introductie
    De eerste workshop staat in het teken van elkaar beter leren kennen! Ook nemen we nogmaals alle ins en outs over KE@Work met je door.
     
  3. Workshop #2: cv schrijven
    Hoe ziet een goed cv eruit? Welke informatie is essentieel en wat kun je beter weglaten? Hoe ga je om met eventuele gaten? In deze workshop gaan we in op deze vragen en nog veel meer. Aan het eind van de workshop vul je het KE@Work cv-template in. Het eindresultaat gebruiken we om de deelnemende bedrijven met jou te laten kennismaken.
     
  4. Workshop #3: communicatie
    Of KE@Work nu je eerste baan is of niet is, er valt altijd iets te leren over communicatie op de werkvloer. Daarnaast bespreken we in deze workshop de verschillende bedrijfsculturen waar je als KE@Work student mee te maken kunt krijgen, en geven we tips hoe je het beste je professionele e-mail en agenda kunt gebruiken.
     
  5. Workshop #4: sollicitatiegesprekken
    Een sollicitatiegesprek is jouw moment om te schitteren!
    Welke twee soorten gesprekspartners kun je tegenkomen? Wat voor vragen kun je verwachten? Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek? En wat moet je absoluut niet doen? Na deze workshop ben je klaar voor de KE@Work speed dates!

    Voor elke workshop ontvang je een kalenderuitnodiging via je UM-mail.
     

Matching: Pitch event

Jaar 1, Periode 6

Het pitch event is hét moment waarop je voor de eerste keer kennismaakt met alle deelnemende bedrijven!

Voorafgaand aan het evenement ontvangen alle deelnemende bedrijven een kopie van het cv dat je tijdens de workshops hebt opgesteld. Natuurlijk is het gelijk oversteken: van tevoren krijg jij namelijk een bundel met alle beschikbare projecten voor dit jaar.

Tijd voor wat voorbereiding! Welke projecten spreken je aan? Welke bedrijven spreken je aan? Met wie wil je praten tijdens het pitch event?

Tijdens het pitch event krijgen alle bedrijven de kans hun project(en) te pitchen (5 minuten bij een project, 10 minuten bij meerdere projecten). Na de pitches organiseren we een borrel zodat jullie elkaar beter kunnen leren kennen.

Na het pitch event heb je een paar dagen de tijd om een ranking te maken van de projecten. Een behoorlijke klus, we vragen je namelijk om alle deelnemende projecten te ranken. Op basis van deze ranking plannen we de speed dates in.

Speeddates: wie past bij wie?

Jaar 1, Periode 6

In de week na het Pitch Event ga je één-op-één in gesprek met de bedrijven die hoog in jouw ranking staan.

In de meeste gevallen ben je niet de enige student die interesse heeft in een project. We vragen daarom het bedrijf ook een ranglijst te maken van de studenten die zij gesproken hebben. Aan het eind van de dag benaderen we eerst hun nummer 1 keuze. Vanaf dat moment kunnen er meerdere dingen gebeuren:

  • Zegt deze student ‘ja’? Dan hebben we een match!
  • Is het antwoord ‘nee’, dan benaderen we de tweede student op de lijst, enzovoort.
  • Het kan natuurlijk ook zijn dat de student nog twijfelt en nog een ander gesprek wil afwachten. In dit geval wachten we hier op. Zodra een student van twee verschillende bedrijf een bod heeft, vragen we de student in ieder geval een project te laten gaan.

Op deze manier proberen we studenten en projecten zo goed mogelijk te matchen. Zodra alle projecten zijn gematcht, gaan we verder met het tekenen van de contracten.

Start KE@Work

Jaar 2, periode 1

Nu begint het echte werk! Een week voordat de lessen van het nieuwe studiejaar beginnen, ga je al een dagje langs bij jouw KE@Work bedrijf. Gebruik deze dag om alvast wat nieuwe collega’s te leren kennen en je weg te vinden in het gebouw. Zodra het onderwijs weer begint, werk je in het tweede jaar op woensdag en donderdag. In jaar drie zijn de vaste werkdagen op dinsdag en woensdag.

Neem contact op!

Vragen? Meer weten? Neem contact op via kework@maastrichtuniversity.nl