18 nov
10:00

On-site Promotie Max Mimpen

Promotor: Prof. dr. R.M.M. Hupperts

Co-promotores: Dr. J.G.M.C. Damoiseaux, Dr. O.H.H. Gerlach (Academisch MS Centrum Zuyderland), Dr. J.J.F.M. Smolders (Erasmus Medisch Centrum, Nederlands Herseninstituut)

Trefwoorden: multiple sclerose, prognose, lymfocyten, vitamine D

"Circulating lymphocyte subsets as prognostic markers in multiple sclerosis: a first step towards systems immunology

De klinische zorg voor patiënten met multiple sclerose (MS) is dramatisch veranderd in de afgelopen jaren. Toch blijven er veel dingen niet duidelijk of onduidelijk als het gaat over het MS ziekte proces. Op dit moment wordt de behandeling van MS gebaseerd op klinische ziekteactiviteit of op afwijkingen op MRI scans, welke beiden gebaseerd zijn op reeds gebeurde activiteit. Op deze manier kan behandeling voor MS alleen aangepast worden als de activiteit al gebeurd is. Het doel van dit onderzoek was om de prognostische waarde van de lymfocyt samenstelling in het bloed van MS patiënten te verkennen. Aangezien de data die gebruikt is om deze vraag te beantwoorden afkomstig is van een eerder onderzoek naar vitamine D suppletie in MS patiënten, werd ook het effect van vitamine D suppletie in MS verder onderzocht.

Startend met vitamine D, wordt gevonden dat bepaalde groepen MS patiënten met genetische variaties anders reageren op vitamine D suppletie. Gezien vitamine D een beschermende rol in MS lijkt te hebben, is dit van belang voor latere studies.

Over lymfocyten wordt gerapporteerd dat er verschillende markers zijn in het immuunsysteem die geassocieerd zijn met toekomstige ziekteactiviteit. Dit betreft een ratio tussen ‘natural killer’ cellen en T-cellen, alsook een subtype B-cellen. Gezien de samenstelling van het immuunsysteem van MS patiënten dus gerelateerd is aan latere ziekteactiviteit, kunnen lymfocyten mogelijk gebruikt worden om toekomstige ziekteactiviteit te voorspellen in MS patiënten.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de live stream. 

Voertaal: Nederlands