13 okt
10:00

On-site Promotie Viviënne A. L. Huppertz

Promotor(es): Prof. dr. J.M.G.A. Schols, Prof. dr. ir. L.C.P.G.M. de Groot

Co-promotor(es): Dr. ir. A. van Helvoort, Dr. L.W.J. Baijens

Trefwoorden: ondervoeding, dysfagie, mondgezondheid

"The Dormant Triad Exploring Dysphagia, Oral health, and Malnutrition in stroke and nursing home patients"

Dit proefschrift had tot doel de mogelijke verbanden tussen de gezondheidsproblemen ondervoeding, dysfagie (slikproblemen) en een slechte mondgezondheid bij patiënten met een beroerte en bij verpleeghuisbewoners te onderzoeken alsmede ook de kwaliteitsindicatoren van voedingszorg in ziekenhuizen. Deze gezondheidsproblemen kunnen leiden tot complicaties waaronder longontstekingen en een slechte kwaliteit van leven van patiënten.

De bevindingen in dit proefschrift tonen aan dat deze gezondheidsproblemen veelvoorkomende, hardnekkige en gerelateerde problemen zijn bij patiënten met een beroerte en bij verpleeghuisbewoners. Dit zorgt voor vraag naar meer bewustzijn en een geïntegreerde aanpak van deze gezondheidsproblemen. 

Met deze bevindingen wordt de noodzaak omtrent het frequent en gestructureerd screenen en diagnosticeren onderstreept. Daarnaast zal voortdurende verbetering van de zorg omtrent slikproblemen, mondgezondheid, en gerichte voedingsondersteuning in patiënten in verschillende zorginstellingen nodig zijn. Een stap in de goede richting is gezet wanneer de Dormant triad (Slapende triade) van ondervoeding, dysfagie en slechte mondgezondheid zijn naam geen eer meer aandoet.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de live stream. 

Lees ook

  • 09 sep
    16:00

    Promotie Zohaib Salahuddin

    "Towards Trustworthy Artificial Intelligence in Medical Imaging: Explainability, Uncertainty and Clinical Utility of Radiomics"

  • 10 sep
    13:00

    Promotie Iva Halilaj

    "Leveraging Patient Decision Aids and Decision Support Systems: Towards More Personalised Medical Treatments"

  • 11 sep
    16:00

    Promotie Ivo A.O. Beeren

    "Cartilage and Bone in Concert: Biofunctional Scaffolds for Osteochondral Regeneration"