16 sep
10:00

On-site Promotie Gideon H.P. Latten

Promotors: Prof. dr. J.W.L. Cals, Prof. dr. J.W.M. Muris

Co-promotor: Dr. P.M. Stassen

Trefwoorden: Acute zorg, infectie, sepsis

"Infection and sepsis in the Dutch acute care chain: opportunities for optimisation of care"

Gelukkig gaan infecties meestal vanzelf over. Echter, soms wordt een infectie ernstiger en wanneer organen daardoor niet meer goed functioneren noemen we dat sepsis. In dit proefschrift werd het traject van patiënten met een ernstige infectie door de Nederlandse acute zorgketen heen onderzocht en werd specifiek aandacht besteed aan waar dit – wereldwijd geroemde – zorgsysteem nog verder verbeterd kan worden.

De studies lieten zien dat dat patiënten met ernstige infecties aanwezig zijn in de gehele acute zorgketen en dat huisartsen een belangrijke rol vervullen. Verschillende parameters worden gebruikt bij het besluit om al dan niet naar het ziekenhuis te verwijzen, waaronder de medische voorgeschiedenis van patiënten, vitale waarden (zoals de bloeddruk en ademfrequentie) en het pluis-/niet pluisgevoel. Helaas worden vitale waarden niet consistent gemeten en is ook de documentatie van sepsis en ziekte ernst nog te verbeteren.

Om in de toekomst de zorg te kunnen blijven verbeteren, verdienen deze items aandacht van alle betrokken zorgprofessionals.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de live stream. 

Lees ook

  • 09 sep
    16:00

    Promotie Zohaib Salahuddin

    "Towards Trustworthy Artificial Intelligence in Medical Imaging: Explainability, Uncertainty and Clinical Utility of Radiomics"

  • 10 sep
    13:00

    Promotie Iva Halilaj

    "Leveraging Patient Decision Aids and Decision Support Systems: Towards More Personalised Medical Treatments"

  • 11 sep
    16:00

    Promotie Ivo A.O. Beeren

    "Cartilage and Bone in Concert: Biofunctional Scaffolds for Osteochondral Regeneration"