15 sep
10:00

On-site Promotie Denise Habets

Promotors: Prof. dr. M.A.E. Spaanderman, Dr. L. Wieten

Co-promotor: Dr. S. Al-Nasiry

Trefwoorden: Reproductieve Immunologie, Natural Killer cellen, Herhaalde miskramen

"Natural Killer cell profiling in women with Recurrent Pregnancy Loss"

Natural Killer cellen zijn cellen van ons immuunsysteem die ons beschermen tegen allerlei ziekteverwekkers. Echter, tijdens een zwangerschap lijken deze cellen een belangrijke functie te hebben om het embryo te beschermen zodat deze goed kan ontwikkelen.

Om meer inzicht te krijgen in de kenmerken van NK cellen bij vrouwen met herhaalde miskramen, werd er in dit proefschrift op verschillende manieren onderzoek gedaan waarbij voornamelijk werd gekeken naar NK cel receptor profielen.

Allereerst werd er literatuuronderzoek gedaan om te zien welke receptoren eerder onderzocht zijn in vrouwen met herhaalde miskramen en welke receptoren nog niet, waardoor er een beeld gevormd kon worden van welke receptoren nog onderbelicht zijn. Vervolgens werden NK cel receptor profielen onderzocht in bloed en menstruatie bloed van gezonde vrouwen om te zien of NK cellen andere kenmerken hebben in de baarmoeder dan in de bloedbaan. Daarnaast werden NK cel receptor profielen vergeleken tussen vrouwen met herhaalde miskramen en vrouwen met een eerdere gezonde zwangerschap en werd er ook gekeken of er een genetisch verschil was in één specifieke receptor tussen deze vrouwen. Verder werden ook andere systemen onderzocht die samenwerken met NK cellen zoals de bloedsomloop en de algehele stofwisseling van deze vrouwen. Tenslotte werd er literatuuronderzoek gedaan om te zien of immuuntherapie een effect had op het succes van een goede zwangerschap in vrouwen met herhaalde miskramen en met immunologische problemen. Deze therapieën soms wel al worden toegepast, maar eigenlijk is nog onvoldoende bekend of en zo ja bij wie deze behandeling werkt. Aangezien er nog maar weinig studies over dit onderwerp zijn is het te vroeg om hier duidelijke conclusies over te trekken.

Samenvattend laten alle resultaten van dit proefschrift zien dat het belangrijk is dat meer besef en begrip ontstaat voor immunologische problemen bij vrouwen met herhaalde miskramen.  

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de live stream.