13 jul
16:00

On-Site Promotie Robert Y. van der Velde

Promotores: Prof. Dr. J.P.W. van den Bergh, Prof. Dr. N.C. Harvey (University of Southhampton, UK), Prof. Dr. F. de Vries

Co-promotor: Dr. C. E. Wyers, VieCuri Venlo

Trefwoorden: osteopenie, wervelfracturen, fractuurincidentie

"Epidemiology of clinical fractures, morphometric vertebral fractures and osteoporosis treatment"

Bij personen met osteoporose is het kosteneffectief om te starten met specifieke therapie, bij osteopenie niet. Echter doet zich de paradoxale situatie voor dat bij mensen van boven de 50 jaar die zich presenteren met een fractuur, meer mensen osteopenie hebben dan osteoporose. Om de fractuurincidentie terug te dringen, is het nodig om in de groep van mensen met osteopenie subgroepen te identificeren met een dusdanig verhoogd fractuurrisico dat het kosteneffectief is om bij hen een specifieke behandeling te starten. Mensen met zowel osteopenie als wervelfracturen zijn zo’n subgroep. Echter worden wervelfracturen vaak gemist. In dit proefschrift is onderzocht wat de invloed was van de nieuwe richtlijn uit 2011, waarin Vertebral Fracture Assesment werd aanbevolen bij iedereen van 50+ jaar die zich presenteerde met een niet-wervelfractuur. Het blijkt dat hierdoor de diagnose van wervelfracturen sterk toenam, waardoor 30% meer personen in aanmerking kwamen voor een behandeling.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de live stream.

Lees ook

  • 09 sep
    16:00

    Promotie Zohaib Salahuddin

    "Towards Trustworthy Artificial Intelligence in Medical Imaging: Explainability, Uncertainty and Clinical Utility of Radiomics"

  • 10 sep
    13:00

    Promotie Iva Halilaj

    "Leveraging Patient Decision Aids and Decision Support Systems: Towards More Personalised Medical Treatments"

  • 11 sep
    16:00

    Promotie Ivo A.O. Beeren

    "Cartilage and Bone in Concert: Biofunctional Scaffolds for Osteochondral Regeneration"