30 jun
20:00 - 21:30
Studium Generale | Lezing

Kunstzomer 2022 | Deel 3 documenta Kassel

2022 als een nieuw begin? Twee jaar gedwongen pauze in een tijd van existentiële crisis heeft de wereld definitief op een tweesprong gebracht. De overtuiging dat het verhaal van de mensheid tout court nieuw moet worden geschreven wordt steeds breder gedragen.

Een kerngedachte die aan de documenta van 2022 ten grondslag ligt is dat we af moeten van onze obsessie voor succes. En daarmee van de typisch westerse nadruk op ‘autonomie’ en ‘individualiteit’, concepten die, zeker in de kunst, al sinds de negentiende eeuw de toon zetten.
Was de cultus van het zichzelf verwerkelijkende individu niet bij uitstek de motor van de vooruitgang? En is deze motor inmiddels niet allang vastgelopen?

De titel van het evenement, lumbung, oftewel rijstschuur, verwijst naar de op het Indonesische platteland gebruikelijke praktijk van collectieve opslag en beheer van gewassen. Met ruangrupa, het kunstenaarscollectief uit Jakarta aan het roer, wil documenta 15 een lans breken voor een alternatieve, op het lumbung-concept geïnspireerde, door de gemeenschap gedragen kunstpraktijk. 

De lezing doet uitgebreid verslag van de tentoonstelling en plaatst de belangrijkste kunstwerken, thema's en concepten in het licht van het actuele debat.