10 jan
19:30 - 21:30
Studium Generale | Collegereeks

De plaats van de mens in de kosmos

Breed strekt het heelal zich uit in ruimte en tijd, maar waar bevindt onze aarde zich in dit grenzeloze schouwspel? Welke rol speelt de mens binnen een wereld die hem zo mateloos overstijgt? Nietig zijn we, dat is duidelijk, maar niet zonder betekenis; al was het maar omdat in het bewustzijn van de mens het heelal tot besef van zichzelf komt. Hier, in de menselijke geest, komen vragen en gedachten op die het heelal zonder ons nooit zou hebben gekend.

Ooit stelde de mens zich voor dat hij zich in het middelpunt van de wereld bevond. Dat idee bleek vals. Nu plaatst hij zichzelf aan de spits van de evolutie van het leven op deze planeet. Hij neemt zijn lot in eigen handen. Hij heerst over de aarde en neemt unieke initiatieven. Of vergist hij zich ook daarin?  Zeker is dat de mens voor zichzelf een raadsel blijft, en een dodelijk gevaar.

Tijdens deze collegereeks verdiepen we ons in opvattingen die de mens vormt over zichzelf en zijn plaats en rol in de kosmos. Hoe verhouden de twee zich tot elkaar? We beschouwen enkele cruciale fasen in de historische ontwikkeling van het denken over onze eigen betekenis. Meer bepaald concentreren we ons op inzichten die opkwamen in de late renaissance, de verlichting en de huidige tijd.


De afzonderlijke colleges
1.  Eenheid en oneindigheid van het heelal (10 jan)
2.  Eenheid en diversiteit van het leven (17 jan)
3.  Een nieuwe alliantie (24 jan)
4.  Antropisch principe (31 jan)
5.  De mens als wetgever (7 feb)