09 dec
12:00

Online Promotie Harry F.L. Muhammad

Promotores: Prof. dr. Marleen A. van Baak, Prof. dr. Edwin C.M. Mariman

Trefwoorden: Obesitas, Gewichtsverlies, Dieet, Genetisch

"The Interaction between Inflammatory Properties of Diet and Genetic Variation in Body Weight Regulation"

Een caloriearm dieet is een gangbare praktijk onder voedingsdeskundigen en diëtisten als een kerncomponent van programma’s voor gewichtsverlies. De valkuil van dit dieet is echter de neiging tot gewichtstoename nadat het gewichtsverlies is bereikt. Er wordt beweerd dat ontstekingen invloed hebben op het opnieuw toenemen van het gewicht. Ontsteking wordt beïnvloed door meerdere factoren, zoals voeding (sommige voedingsstoffen hebben ontstekingsremmende eigenschappen), genetische factoren en milieublootstelling. Deze context is essentieel omdat mensen van wie de energie-inname beperkt is tijdens een dieet-gebaseerd gewichtsverliesprogramma, ook de neiging hebben om hun inname van essentiële voedingsstoffen te verminderen. Dit proefschrift ontwikkelde een nieuw voedingsregime voor gewichtsverlies met als doel niet alleen de calorie-inname te verminderen, maar ook om ontstekingen te verminderen door de opname van voedingsstoffen tijdens het regime te verbeteren. Het proefschrift laat ook zien dat de individuele reactie op een dieet wordt beïnvloed door variaties in genen die verband houden met ontstekingen.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de live stream.