24 mrt
20:00 - 21:30
Studium Generale | Lezing

De Kaukasus – kruitvat tussen Oriënt en Avondland

Opnieuw oorlog in de Kaukasus. Azerbeidzjan verovert de gebieden die het drie decennia geleden kwijtraakte aan Armenië en Artsach (de lokale naam voor Nagorno-Karabach), met als resultaat een nieuwe geopolitieke orde in de regio. In 2021 wordt duidelijk hoe die vormt krijgt. Machtige en minder machtige buren spelen daarbij een beslissende rol.

Het beroerdste vooruitzicht heeft Armenië waar de beloften van de Paarse Revolutie – minder corruptie en meer democratie – op losse schroeven staan. Ook voor de inwoners van Artsach zijn de tijden onzeker. Hun land is kleiner geworden en gewapende Azerbeidzjanen staan om de hoek. Russische troepen lijken voorlopig enige veiligheid te beloven.

Azerbeidzjan is in opperbeste stemming, maar op dat land rust de taak de heroverde gebieden weer op te bouwen en te bevolken. Het land is rijk, maar vooral corrupt. Valt het minpunt van die corruptie weg tegen het enorme politieke krediet dat de militaire overwinning het regime van president Alijev heeft opgeleverd?