11 okt
13:44

LIME: verbinden in meten

Meten is essentieel in de gezondheidszorg. Maar wat meten onderzoekers, artsen en zorgverleners precies? Waarom en hoe? Wat is de relevantie? En wat schiet de zorg en vooral de patiënt ermee op? En hoe kunnen meetgegevens innovaties en nieuwe bedrijvigheid opleveren? LIME, LImburgMEet, een initiatief van Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht en de provincie, brengt alle partijen in het werkveld samen, ontwikkelt kennis en helpt het midden- en kleinbedrijf om ideeën om te zetten in concrete projecten.

LIME werd opgericht in 2016. “Omdat er enorm veel gemeten wordt in de gezondheidszorg”, zegt Sandra Beurskens, lector Gezondheidszorg bij Zuyd en bijzonder hoogleraar binnen de school Caphri aan de Universiteit Maastricht, “maar het niet altijd duidelijk is met welk doel en nut. Met de verzamelde data wordt niet altijd wat gedaan, ze worden niet gedeeld tussen verschillende disciplines. Ze verdwijnen ongebruikt in archieven. Meetgegevens zouden professionals en patiënten moeten ondersteunen, de basis moeten zijn voor een betere gezondheid en zorg, maar dat bleek niet zo te zijn. Het leidde niet tot méér kennis. Conclusie: er was en is grote behoefte aan structuur in het slimmer verzamelen van data en vooral in de vertaling naar concrete verbeteringen van de gezondheid.”

Kennis-As

sandra beurskens
Sandra Beurskens

De initiatiefnemers van Zuyd stelden samen met de Universiteit Maastricht onder de werktitel LImburgMEet een gedetailleerd plan op en deden vervolgens met succes een beroep op het subsidieprogramma Kennis-As van de Provincie Limburg. Bedoeld voor langlopende projecten die onder meer een positief effect hebben op de gezondheid en (sociale) vitaliteit van de Limburgse bevolking. “Met name de koppeling met de Brightlands Campussen en de dagelijkse praktijk gaf de doorslag bij de subsidieaanvraag”, vervolgt Sandra Beurskens. “Hier zit enorm veel kunde en kennis; centra waar onderzoekers en bedrijven met steun van de overheid werken aan innovaties op het gebied van materialen en gezondheid. Belangrijkste speerpunt van LIME is verbinden. Het gaat om samenwerking, om co-creatie. Innovatie in de zorg is alleen mogelijk als je de eindgebruikers en alle andere stakeholders erbij betrekt. Daarom bouwen we een community van ondernemers, professionals, cliënten, instellingen, mantelzorgers, burgers. Kortom iedereen die wil meedenken over beter meten in de zorg.”

Verbindingen

Grofweg heeft LIME twee missies. Ten eerste het leggen van verbindingen in LIME Portal. “Hier nodigen we iedereen uit om vragen te stellen en ideeën in te dienen over meten in de zorg. Juist bij de kleine bedrijven liggen veel potentiële innovaties op de plank en ze hebben zelf vaak geen mogelijkheden om het plan uit te werken. Door geld- en tijdgebrek gebeurt er niets mee. Wij koppelen elk idee terug binnen ons netwerk. We weten de weg en sturen niemand van het kastje naar de muur. Daarbij vallen we terug op alle mogelijke disciplines zoals die binnen de LIME-community zijn verankerd. Techniek, de medische component, financiën, valorisatie. We hebben een zeer breed netwerk in eigen huis, op de Brigthlands campussen, de Universiteit Maastricht en in de zorgpraktijk. Aangevuld met specialisten, consultants en experts van bedrijven. In principe kost een eerste inventarisatie niets. Voor wat diepgaander onderzoek vragen we een bijdrage. We werken samen met de Brightlands campussen en de BIF en vinden hierbij de weg naar subsidiebronnen, expertise van het LIOF, risicokapitaal en uiteindelijk misschien wel producenten. Het gaat erom dat elk goed idee of plan de kans krijgt.”

Kennisontwikkeling

Ten tweede staat kennisontwikkeling centraal. “Rondom vier inhoudelijke thema’s wordt onderzoek gedaan naar hoe we nu het beste kunnen meten en wat is aantoonbaar relevant? Wordt er echt iets mee gedaan? Bij de thema’s zijn veel studenten betrokken, zowel bachelors als verschillende masters. Onze docenten en studenten werken samen met ondernemers aan innovaties. Dat kunnen nieuwe maar ook bestaande meetmethoden zijn, bijvoorbeeld wearables. Concreet project is de Psymate. Die al veel in onderzoek gebruikt wordt maar nog nauwelijks in de dagelijkse praktijk. Mensen wordt middels de Psymate app een aantal keren per dag via de smartphone gevraagd hoe ze zich voelen, wat ze aan het doen zijn, enzovoort. Met de antwoorden krijgen ze zelf en de zorgverleners een beeld van de geestelijke gesteldheid en waar ze aan kunnen werken. Het thema Personal Health Train gaat over het efficiënt uitwisselen van data in een persoonlijke gezondheidsomgeving.”

HemiGlass, een bijzondere bril

nico van veen
Nico van Veen

Het MKB weet de weg naar de LIME Portal al goed te vinden. Zo besprak Nico van Veen vorig jaar met een van de coördinatoren zijn idee voor een wel heel bijzondere bril: de HemiGlass. “Mijn vrouw heeft sinds een zware beroerte nog maar de helft van haar gezichtsvermogen”, vertelt hij. “Zij ziet niets links van het midden. Heel naar, het beperkt haar enorm in haar zelfstandigheid en actieradius. Minstens tien procent van de mensen met een hersenbloeding komt met die handicap uit de strijd. Hemianopsie heet de aandoening. Niets aan te doen, is de boodschap. Maar ik heb wat geëxperimenteerd met een speciale bril met ingebouwde camera en schermpje en daarmee is heel veel winst te behalen. Een soort Google-Glass. Daarmee zouden we vele duizenden mensen kunnen helpen.”

Nico van Veen was in 2017 de winnaar van de Dutch Hackaton Health bij het MUMC+.  Van hieruit hebben de Brightlands Innovation Factory, IDEE Maastricht en LIME hem verder geholpen. “Zuyd studenten hebben meegedacht over de technische mogelijkheden en een businessplan opgesteld. Ook de oogkliniek van het MUMC is geïnteresseerd in verder onderzoek. “We zitten bijna in het stadium van een prototype”, vertelt de Heerlenaar. “Daarna kan de bril wellicht geproduceerd worden. Het gaat mij natuurlijk om een oplossing voor mijn vrouw en andere patiënten, maar het zou mooi zijn als deze vinding breed geproduceerd wordt. “Meten is in dit project essentieel”, vult Sandra Beurskens aan. “Belangrijk is om na te gaan hoe de camera en het scherm afgesteld moeten worden en vooral wat de maatschappelijke winst is. Mevrouw Van Veen wint tachtig procent zicht. Geweldig toch.”

 

(Bron: Brightlands nieuwsbrief)

Lees ook