26 okt
10:00

Promotie Mw. Marlies De Ligt, MSc.

Promotor: prof.dr. P. Schrauwen
Co-promotor: dr. V.B. Schrauwen-Hinderling, dr. E. Phielix

Trefwoorden: Type 2 Diabetes, voedingssupplement, mitochondriële functie, insuline gevoeligheid, humaan onderzoek

"Resveratrol; A booster of mitochondria"

Resveratrol is een stofje dat van nature voorkomt in rode wijn. Uit dierstudies is gebleken dat resveratrol gunstige effecten heeft op de gezondheid. Dit proefschrift richt zich op het onderzoeken of dergelijke effecten ook bij mensen kunnen worden gezien en of resveratrol gebruikt kan worden ter preventie en behandeling van Type 2 Diabetes. Wat we kunnen concluderen is dat resveratrol de functie van mitochondriën (de zogenaamde energiefabriekjes van de spieren) aanzienlijk kan stimuleren. Het blijft echter onduidelijk of dergelijke verbeteringen in de mitochondriële functie voldoende zijn om bijvoorbeeld insulinegevoeligheid te verbeteren en daarmee of resveratrol ingezet kan worden bij diabetes.