04 sep
20:00

Lezing over zwaartekrachtsgolven

Prof. Jo van den Brand, spokesperson Virgo, zal een avondlezing geven over zwaartekrachtsgolven. In deze lezing geeft hij een introductie tot de theorie achter zwaartekrachts-golven, een beschrijving van de bronnen en de manier waarop wij deze kunnen meten, en gaat hij uitgebreid in op de ontdekkingen die tot nu toe zijn gedaan. Tenslotte gaat hij in op de Einstein Telescope, waarom deze gevoeliger is dan voorgaande detectoren, en welke schat aan nieuwe astrofysische informatie wij verwachten te zullen meten.

Sinds de eerste meting van gravitatiegolven in 2015 is een geheel nieuw kijkvenster naar het universum geopend. Gravitatiegolven zijn rimpelingen in de structuur van ruimte en tijd, die met de lichtsnelheid door het heelal reizen en gevormd worden bij de meest catastrofale verschijnselen in het heelal. Te denken is hierbij aan zwarte gaten die samensmelten, neutronensterren die elkaar kapot scheuren, en zelfs de oerknal zelf. Nu we deze golven kunnen meten, zijn we in staat om diepe mysteries over deze verschijnselen te ontrafelen die met de voorgaande kijktechnieken onzichtbaar moesten blijven.

De huidige gravitatiegolf-detectoren, de twee LIGO-detectoren in de Verenigde Staten en de Virgo-detector in Europa, zijn slechts het begin. De Europese wetenschappelijke gemeenschap heeft de bouw van een nieuwe, gevoeligere detector tot speerpunt gesteld, en de intentie is om deze zogenaamde Einstein Telescope binnen een decennium operationeel te krijgen. De Einstein Telescope zal onder de grond worden gebouwd, en een van de mogeljke locaties hiervoor is de regio Limburg, bij of over de grens tussen Nederland en België. Met deze nieuwe detector kan dieper in het Heelal worden gekeken dan ooit tevoren.