09 apr
14:00

Promotie Dhr. Marcus Meyer, LL.M

Promotores: prof.dr. F.B.J. Grapperhaus, prof.dr. S. Klosse

Trefwoorden: werknemersparticipatie, ondernemingsraden, multinationals, corporate governance, Wet op de ondernemingsraden, ‘good practices’, werknemersvertegenwoordiging op bestuursniveau

"The Position of Dutch Works Councils in Multinational Corporations"


In dit proefschrift staan twee vragen centraal, namelijk: welke positie hebben Nederlandse ondernemingsraden binnen multinationals, en welke Nederlandse rechtsmiddelen kunnen worden toegepast om te garanderen dat ondernemingsraden worden betrokken bij het besluitvormingsproces, gelet op de toenemende globalisering? Uit onze resultaten komt naar voren dat in de praktijk vaak, maar niet altijd, gebruik wordt gemaakt van medezeggenschapsrechten. Daarnaast blijkt uit ons onderzoek naar ‘good practices’ dat in de praktijk diverse oplossingsrichtingen worden gekozen. Aan de hand van onderhandelingen en ervaringen met participatiemechanismen over een langere periode blijken passende vormen van werknemersparticipatie te kunnen worden gevonden. In het algemeen hebben de onderzochte Nederlandse ondernemingsraden een stevige positie. Toch moeten ondernemingsraden, het management, de raad van commissarissen en andere betrokkenen de positie van ondernemingsraden in een aantal opzichten verbeteren en hun wettelijke rechten beter beschermen. Dit gegeven komt terug in het gehele proefschrift.

Dit onderzoek is tot stand gekomen dankzij financiering van de Stichting MultiNationale Ondernemingsradenoverleg (MNO) en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) via de Subsidieregeling kwaliteit arbeidsverhoudingen (3213-0001).