20 okt
12:00

Promotie Mw. Valentina Carraro, MSc.

Promotores: prof.dr. T. Conzelmann; prof.dr. S. Vanhoonacker

“A Double-Edged Sword; The Effects of Politicization on the Authority of the UN Universal Periodic Review and Treaty Bodies”

Trefwoorden: Verenigde Naties, mensenrechtenverplichtingen, controlemechanismen, Universal Periodic Review, Verdragsorganen

Het is niet eenvoudig om te controleren in hoeverre staten de mensenrechten respecteren. Binnen de Verenigde Naties bestaan er twee belangrijke mechanismen waarmee kan worden beoordeeld of staten de mensenrechten garanderen: de Universal Periodic Review (UPR), ook wel het ‘mensenrechtenexamen’ genoemd, en de VN-Verdragsorganen. Dit onderzoek laat zien dat beide instrumenten hun sterke en zwakke kanten hebben. De UPR weet staten ertoe aan te zetten de aanbevelingen op het gebied van mensenrechten op te volgen, maar de kritiek op dit mechanisme is dat het bepaalde groepen staten oneerlijk zou behandelen. De Verdragsorganen daarentegen bieden staten de kans om zich te ontwikkelen en geven staten concrete adviezen voor het verbeteren van hun prestaties. Hun aanbevelingen leggen echter weinig politiek gewicht in de schaal.