30 jun
12:00

Promotie Mw. Laura M.J. Hochstenbach

Promotor: prof.dr. L.P. de Witte
Co-promotores: dr. S.M.G. Zwakhalen, dr. M.H.J. van den Beuken- van Everdingen

“Self-management support for outpatients with cancer pain; development, feasibility and impact of an eHealth intervention”

Trefwoorden: kanker, pijnbehandeling, zelfmanagement, eHealth

Voor veel patiënten met kanker is pijn een belangrijk probleem. De huidige zorg is vaak niet toereikend om pijn in de thuissituatie goed onder controle te krijgen. Dit proefschrift beschrijft de ontwikkeling en evaluatie van een eHealth interventie in samenwerking met patiënten, zorgprofessionals, onderzoekers en bedrijven (IDEE en Sananet).

De interventie bestaat uit een huisbezoek, een app voor patiënten, een website voor verpleegkundigen en vervolgactiviteiten. Patiënten registreren elke dag hun pijn, bijwerkingen en medicatiegebruik met behulp van de app. Ook krijgen ze feedback en informatie. Via de website kijken verpleegkundigen op afstand mee. Afhankelijk van hoe het gaat met de pijn, adviseren ze patiënten en werken ze samen met de behandelend arts, de pijnspecialist of het consultatieteam voor palliatieve zorg. Het doel van de interventie is het ondersteunen van zelfmanagement om zo uiteindelijk bij te dragen aan minder pijn en meer kwaliteit van leven. Evaluaties bevestigen de haalbaarheid en de meerwaarde van de eHealth interventie in de dagelijkse praktijk.

Gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.