07 jun
14:00

Promotie Mw. Nienke O. Kuk, MSc.

Promotores: prof.dr. G.I.J.M. Kempen, prof.dr. J.P.H. Hamers
Co-promotores: dr. G.J.J.W. Bours, dr. G.A.R. Zijlstra

“Moving forward in nursing home practice; supporting nursing staff in implementing innovations”

Trefwoorden: verpleeghuis, bewegen, innoveren, implementeren, vernieuwingen

In dit proefschrift is onderzocht hoe verpleegkundigen ondersteund kunnen worden bij het doorvoeren van vernieuwingen in verpleeghuizen, in dit geval bewegen tijdens de dagelijkse zorg meer stimuleren. Het proefschrift toont aan dat bewegen tijdens de dagelijkse zorg niet altijd wordt gestimuleerd door verzorgenden en verpleegkundigen. De mate waarin dit gebeurt, blijkt samen te hangen met factoren zoals steun en communicatie.
Wanneer verpleegkundigen vernieuwingen willen doorvoeren, is het belangrijk dat ze een gestructureerde aanpak gebruiken. Om hen hierin te ondersteunen is de TIP-toolbox ontwikkeld. Uit het proefschrift blijkt dat de TIP-toolbox toepasbaar is in de praktijk. Verder toont het onderzoek aan dat het bij het doorvoeren van veranderingen cruciaal is dat verpleegkundigen samenwerken met anderen en steun krijgen van alle lagen van de organisatie.

Het onderzoek uit dit proefschrift vond plaats in het kader van het project Nurses on the Move van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg en werd gefinancierd door ZonMw.