08 jun
13:30 - 17:00
“Vrezen of voorkomen?”

Masterclass: Governance en Aansprakelijkheid

De laatste jaren is er maatschappelijk steeds meer aandacht voor de aansprakelijkheid van bestuurders en toezichthouders. Met de concept wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen wil het Ministerie van Veiligheid en Justitie de mogelijkheden tot aansprakelijkstelling vergroten. De rechtszaken rond aansprakelijkheid bij Meavita en Vestia zijn recent geschikt. Juristen en verzekeraars wijzen bestuurders en toezichthouders steeds vaker op hun risico’s voor aansprakelijkheid.

Moet een bestuurder of toezichthouder deze aansprakelijkheid nu vrezen en daarom steeds risicomijdend handelen? Of zijn er ook mogelijkheden om aansprakelijkheid te voorkomen?
Tijdens de masterclass komt het begrip aansprakelijkheid aan de orde en wordt het geplaatst in de context van goede governance. Een goede inrichting van de governance en goede besluitvorming verkleinen het risico van aansprakelijkheid. Dat geldt evenzo voor goede informatievoorziening en oog voor mogelijke belangenverstrengeling. Er zijn dus veel mogelijkheden om het risico van aansprakelijkheid te verminderen. Daarnaast kan van te voren nagedacht worden over wat te doen als de bestuurder of toezichthouder wel aansprakelijk gesteld wordt. Dat is meer dan een verzekering. De masterclass richt zich bewust niet op de juridische aspecten, maar op de praktische invalshoek gericht op het voorkomen van juridische aansprakelijkheid.

Hans Hoek geeft tijdens de masterclass een theoretisch en praktisch overview van governance mede bezien vanuit aansprakelijkheid en gaat in op de principes van goede besluitvorming, informatie en omgaan met belangenverstrengeling. Nicole Silverentand geeft vanuit haar ervaring als toezichthouder en haar accountancypraktijk praktische voorbeelden van risico’s van en ervaring met aansprakelijkstelling. Beiden gaan in op wat de mogelijkheden zijn om op aansprakelijkstelling voorbereid te zijn.
 

Nicole Silverentand is executive director bij EY Accountants en heeft een praktijk vanuit de kantoren Eindhoven en Maastricht met cliënten in de publieke – en onderwijssector. Zij heeft ruim 25 jaar ervaring als accountant. Daarnaast is zij actief als voorzitter van de Raad van Toezicht van Partners in Welzijn, welzijnsorganisatie in Sittard-Geleen.

Hans Hoek stond aan de wieg van de eerste aanbevelingen voor good governance in de zorg en is in 2007 gepromoveerd op het thema Governance in de Gezondheidszorg. Het model dat hij hiervoor heeft ontwikkeld is ook goed toepasbaar in andere sectoren. Hand Hoek is verbonden aan C3 adviseurs en managers te Leusden. Hij adviseert en begeleidt toezichthouders en bestuurders.

Aanmelden kan via dhr. Leo Urlings:
super-visie@outlook.com
06-10561378